Sköldpaddan Freddy förlorade skalet i en brand. Då kom veterinärerna på en genial lösning.

Världen såg inte särskilt ljus ut för den stackars sköldpaddan Freddy ett tag. Han kämpade för sitt liv i en brand i Brasilien, skriver Daily Mail. Han överlevde – men hade skadats rejält. Ungefär 85 procent av sköldpaddans skal totalförstördes i branden. Då gav ett gäng riktiga superhjältar, som består av veterinärer, en 3D-designer och en konstnär, sköldpaddan en ny chans i livet. De gav honom världens första sköldpaddeskal i 3D.

En sköldpadda behöver sitt skal. Utan det är det lätt att drabbas av infektioner och skador. Så det såg inte ljust ut för Freddy, som brändes i en brand i Brasilien. Han hade blivit av med det mesta av sitt skal, och resten fortsatte att ramla av, skriver Daily Mail.

turtle3


Bildkälla: Youtube

Då kom ett gäng som kallar sig Animal avengers till sköldpaddans räddning. De döpte honom till Freddy eftersom de tyckte att hans rygg såg ut som Fredy Kruegers ansikte i ”Terror på Elm street”-filmerna.

turtle4


Bildkälla: Youtube

Animal avengers håller till i Sao Paulo och består av en kirurg, veterinärer och en 3D-designer. De bestämde sig för att ge Freddy en ny chans i livet med hjälp av en högmodern teknologi. Så de skred till verket.

turtle6


Bildkälla: Youtube

Kollegorna började med att ta bilder både på en frisk sköldpadda och på Freddy ur alla vinklar, för att kunna jämföra. Sedan ritade de ett skal med exakta mått med hjälp av 3D-teknik. En kirurg i gruppen använde en 3D-skrivare för att skapa bitar av ett skal han sedan satte ihop som ett pussel. Det består huvudsakligen av plast.

turtle7


Bildkälla: Youtube

Efter en lyckad operation hade Freddy återigen ett skal – och full rörlighet. Men han såg inte riktigt ut som en vanligt sköldpadda…

turtle8


Bildkälla: Youtube

En lokal konstnär handmålade Freddys nya skal, så att han såg ut som andra sköldpaddor igen.

turtle2


Bildkälla: Youtube

– Freddy är den första sköldpaddan i världen som har fått ett helt återuppbyggt skal och det första djuret som vi, som en nyskapad grupp av djurräddare, bestämde oss för att hjälpa, säger 3D-designers Cicero Moraes.

turtle5


Bildkälla: Youtube

Gruppen har nu också bland annat återskapat näbbar åt fåglar.

Här kan du se en video på Freddy. Visst blev han fin? Dela gärna vidare!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.