Skriv under namninsamlingen och hjälp till att rädda elefanten Lasah.

Elefanten Lasah började sitt liv som filmskådis. Under sitt 36 åriga liv har han även utnyttjats för att dra tunga stockar, och visats upp på zoo. De senaste 10 åren har han tvingats bära runt på turister i Malaysia. Människorna som äger honom plågar honom varje dag, och kedjar fast honom på natten så att han inte kan ligga ner.

Lasah har aldrig fått vara fri. I hela sitt liv har han plågats för att lära sig lyda människor. Nu vill organisationen Friends of the Orangutans Malaysia ändra på detta och har startat en namninsamling för att flytta Lasah till en fristad för elefanter.

I skrivande stund har över 200 000 människor skrivit under.

Historien om Lasah är så sorglig så jag inte vet hur jag ska börja. Under sitt 36-åriga liv har han utnyttjats av mängder med olika människor vars enda syfte är att tjäna pengar på honom. Ingen har brytt sig om hur Lasah mår.

Han föddes i det vilda och fick några år i frihet. Men efter att ha tillbringat större delen av sitt vuxna liv i kedjor är det osäkert om han ens minns hur det känns att vara fri.

I dag används Lasah i turistnäringen i Malaysia. Varje dag bär han runt på turister i stekande hetta, hotad av sin ägare om han inte lyder. En bild tagen av Friends of the Orangutan visar hur han behandlas när turisterna inte ser på. Under natten kedjas han fast i alla fyra ben vilket hindrar honom från att ligga ner för att vila.

Det här är både grymt och dessutom olagligt i Malaysia.

Det får vara nog nu! Lasah förtjänar ett bättre liv. Friends of the Orangutan har startat en namninsamling för att rädda Lasah och flytta honom till Kuala Gandah elephant sanctuary – en fristad för elefanter som blivit plågade i fångenskap.

”I denna tid med all kunskap vi har om djurs känslor och psykologi, finns det absolut ingen ursäkt för att behandla en annan levande varlese på ett sådant grymt och inhumant sätt” säger en av personerna som skrivit under insamlingen.

Hittlis har över 200 000 personer skrivit under, och jag uppmanar er alla att göra det samma. Underskrifterna kommer att lämnas in till Malaysias premiärminister, och om tillräckligt många protesterar kommer förhoppningsvis ägarna tvingas att lämna ifrån sig Lasah. Han förtjänar att leva sina sista år utan plågor!

Här kan du skriva under namninsamlingen.

Dela vidare till alla djurvänner du känner!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.