Skylten hyllas av tiotusentals, och nu uppmanar polisen dig att göra samma sak vid nödfall.

Marcus Lundell såg en skylt på Johannisberg flygfält under en bilträff i helgen. På skylten stod det ”Lämnas hund i bil krossar vi rutan om djuret lider. OBS vi ersätter ej uppkomna skador på bilen”. Marcus tog en bild på skylten och la ut den på sin facebooksida. Nu har bilden gillats över 50 000 gånger.

– Jag tyckte att det var ett bra budskap nu när det har varit så varmt ute. Men samtidigt så ska man inte behöva skriva ner på skyltar och påminna folk om att inte lämna levande varelser kvar i bilarna, sånt borde vara en självklarhet för alla, säger Marcus till Nyheter24.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Helt rätt

Posted by Marcus L. Foto on den 4 juli 2015

Trots att det borde vara självklart lämnas flera hundar i varma bilar varje år. Något som är viktigt att komma ihåg är att det blir varmt i bilen även om det är molnigt ute. Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade, det är alltså värre för din hund att sitta i en varm bil än vad det är för dig.

Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 20 grader kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt i en bil.

Så här varmt blir det:

Varje år krossar polisen bilrutor för att rädda djur och personer från värmen. Om du som privatperson ser en hund i en varm bil vill polisen att du ska göra så här:
– Känn efter om bildörren är öppen
– Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)
– Notera registreringsnummer
– Notera klockslag och tidpunkter
– Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
– I nödfall krossa rutan
(Källa: Polisen)

Man har rätt att krossa en bilruta om man ser ett djur eller en person i en varm bil som visar tecken på överhettning och du misstänker att det är fara för dennes liv. Men om du skulle bli tvungen att krossa rutan måste du vara beredd att identifiera dig för polis eller bilägaren/föraren. Försök dock alltid att ringa till polisen innan du krossar någon ruta.

Dela gärna vidare dig av det här så att vi tillsammans kan se till att inga hundar behöver dö av överhettning den här sommaren!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna