Stad i Kanada förbjuder pitbulls – nu får beslutet djurvänner att koka

Det finns få djur som är så kärleksfulla som hundar. De älskar sina människor över allt annat och vill göra allt för att göra dem nöjda så att de ska tycka om dem tillbaka.

Men tyvärr finns det människor som inte är snälla mot sina hundar. De kanske slår dem, inte ger dem mat eller tränar dem till att slåss med andra hundar. 

Muskulösa hundar med stora käkar har länge varit populära bland kriminella människor som vill tjäna pengar på hundfighting. Det har i sin tur resulterat i ett dåligt rykte för dessa hundar. Pitbulls har felaktigt blivit utpekade som ”kamphundar”, som om det är rasen som är aggressiv.

Många av dessa oskyldiga, och i det allra flesta fall jättesnälla, hundar måste avlivas efter att ha spenderat månader på hundhem utan att någon vill ha dem. 

Trots att de flesta djurvänner vet att det inte är rasen som är aggressiv, utan människan som uppfostrar hunden, så fortsätter pitbulls att bli felaktigt anklagade som farliga.

Nu har en stad i Kanada valt att förbjuda pitbulls helt.

Det låter som ett skämt, men tyvärr är det på riktigt. Montreal i Kanada har valt att förbjuda pitbulls och alla pitbull-liknande hundar. Anledningen bakom den nya lagen är att de vill minska antalet hundattacker på människor och djur.

 ”Min uppgift som borgmästare är att arbeta för alla våra invånare, och se till att de känner sig säkra och att de är säkra.” sa Dennis Coderre, borgmästare i Montreal, till CBC efter att lagen gått igenom.

Bakgrunden till den nya lagen är en hundattack som inträffade i Montreal för 4 månader sedan. En kvinna avled efter att ha blivit attackerad av en hund, som man tror var en pitbull.

Lagen kommer att träda i kraft den 3 oktober och då blir det alltså olagligt att köpa en pitbull eller andra pitbulliknande raser som american staffordshire terrier, bullterrier eller blandningar mellan dessa raser. Hundägare som redan har en pitbull måste skaffa ett speciellt tillstånd innan årsskiftet för att få behålla sin hund. 

Så de hundar som redan har ett hem kommer inte påverkas så mycket, värre är det för de hemlösa hundarna. I nuläget finns runt 700 pitbullhundar på olika hundhem i staden, och de måste alltså hitta nya hem innan den 3 oktober, annars kommer de att avlivas.

Den kontroversiella lagen har mött stora protester bland hundvänner och omskrivits i flera internationella medier. Djurorganisationer jobbar nu stenhårt för att de 700 hundarna ska hitta nya hem, eller förflyttas tilll hundhem i andra städer, innan den 3 oktober.

Det här gör mig så himla ledsen! Visst, det är jättetragiskt att en kvinna avled, men att förbjuda en hel ras kan inte vara rätt väg att gå. Det absolut bästa sättet, enligt mig, är att införa hårdare kontroller av hundägare – för de är deras fel om hunden är aggressiv!

Med rätt träning kan alla hundar bli fantastiska husdjur och familjemedlemmar, det gäller även pitbulls. 

Tycker du också att det är fel att förbjuda en hundras och avliva hundratals oskyldiga hundar? Här kan du skriva under en protestlista som ska lämnas in till borgmästaren. Dela detta vidare till alla djurvänner du känner!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.