Stenhårda förslaget: Förbjud kamphundar i Sverige – fasa ut vovvarna helt
Kamphundar, hund, hundar, vovve

Hundarna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock/Shutterstock

Stenhårda förslaget: Förbjud kamphundar i Sverige efter ökade attacker – borde fasas ut helt

Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Kärrholm vill nu förbjuda kamphundar.

Detta efter senaste årens utveckling där allt fler dör i hundattacker, rapporterar Göteborgs-posten.

Hundar är fantastiska djur och alla som har en vovve vet att de små liven blir en del av familjen.

Men dessvärre finns det än idag människor som skaffar hund av fel anledning, inte tar sitt ansvar för uppfostran eller misslyckas med att se när djuret inte mår bra.

På senare tid har flertalet allvarliga hundattacker uppmärksammats i Sverige.

Bland annat skadades nyligen en liten pojke i Göteborg allvarligt efter att ha blivit biten, och under torsdagen blev en 65-åring attackerad av tre hundar i ett skogsområde utanför Borås.

Vill förbjuda specifika hundraser

Enligt GP visar statistik från EU:s dödsorsaksregister att dödliga hundattacker ökat senaste åren.

Sedan 2014 har det gått från 1 attack med dödlig utgång var tredje år, till cirka 2-3 varje år.

Detta gör nu att Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Kärrholm föreslår att Sverige, precis som Norge och Danmark, ska utreda ett förbud av specifika raser.

– I rätta händer är inte en handgranat farlig heller. Det betyder inte att vi kan tillåta alla människor i Sverige att ha handgranater hemma, säger Fredrik Kärrholm (M) till Göteborgs-Posten.

Ett sådant förbud skulle innebära att så kallade ”kamphundar” fasas ut över tid.

– I och med att hundar som historiskt avlats för kamp är kraftigt överrepresenterade vid attacker kommer ett förbud ha effekt. Men det som skulle kunna förbjudas är avel och import. Ingen ska förlora sin hund, utan de kommer naturligt att fasas ut. Det innebär att när man skaffar en ny hund får man välja någon annan av alla övriga raser som inte är avlade för kamp, säger Fredrik Kärrholm (M) till tidningen.

SKK: ”Vi betraktar detta som ett individproblem”

Enligt Svenska Kennelklubben är begreppet ”kamphund” något som idag används med ”stor vårdslöshet” i Sverige.

”Ordet kamphund kan innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund-, björn- och tjurhetsningar. En ’kamphund’ kan alltså vara en hundtyp som historiskt har använts för detta ändamål, men som i dag är en utpräglad sällskaps- och familjehund. En aggressiv blandrashund som saknar denna rashistoria är enligt vår uppfattning ingen kamphund i ordets rätta bemärkelse. Däremot kan det vara en hund som har stora förutsättningar att bli farlig,” skriver de på sin hemsida.

Tidigare har SKK haft ett ”kamphundslexikon” på sin webbplats, men idag har de valt att ta bort det då de menar att en del bostadsföretag missbrukat texten för att införa förbud.

Ofta är det exempelvis pitbull, amstaff eller bullterrier som man syftar på med begreppet.

Att förbjuda specifika raser är inget som SKK förespråkar.

”I många av de fall som rapporteras och som medierna fokuserar på är hundar av blandrastyp inblandade. Om olyckor där hundar är inblandade hade försvunnit genom ett rasförbud, hade vi förordat det för många år sedan. Vi betraktar detta som ett individproblem, som är kopplat till enskilda hundar och hundägare,” skriver de på sin hemsida.

– Hundrasförbud fungerar inte. Storbritannien och Norge har haft det sedan 1991 men bettstatistiken ökar ändå. Det finns oseriösa hunduppfödare och hundägare och de kommer alltid finnas. Förbjuder du en hundras kommer de gå vidare till något annat, säger Janina Pfalzer, presskommunikatör hos Svenska kennelklubben, till GP.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev