Stoet dör innan hon hunnit bli mamma – då chockas veterinären av miraklet på ultraljudet

Lisa och Jimmy Gaudio äger en hästgård i Chadds Ford, Pennsylvania. Det var också på denna gård som Lisa uppfostrade Kyrie, hennes älskade arabiska fullblod.

Duon hade ett väldigt speciellt och starkt band, bland annat vann Lisa och Kyrie flera nationella mästerskap tillsammans. 

Av olika anledningar skiljdes sedan Lisa och Kyrie åt. Omständigheter gjorde att duon levde på olika håll under 15 år. Lisa lyckades dock spåra upp sin älsklingshäst 2013, men fick en chock när hon såg i vilket tillstånd Kyrie var i. 

Hästen var sjuk och tillståndet förvärrades med tiden. Lisa tog då det hjärtskärande beslutet att avliva Kyrie. 

Men tack vare store framsteg inom veterinärmedicin, kunde ändå Kyrie leva vidare i form av ett trippelmirakel.

Bara minuter efter Kyries bortgång lyckades Lisa och hennes team överföra hästens äggstockar till ett nytt reproduktionscentrum, där veterinärerna tog ut 16 ägg.

”De förpackades och levererade under natten till Texas A&M, där de injicerade en enda spermie i varje ägg”, berättar doktor Dobbie för FOX29.

Genom att använda frysta spermier från en vacker hingst, överfördes embryona till tre olika ston. 

I början av 2017 kunde tre små föl välkomnas till världen.

Först ut var Epona, född av surrogatmamma Mercy den 16 januari. Nästa föl ut var Big Man In Town, född av surrogatmamman Fred den 22 januari. Sist ut var Elle Vitorina, som föddes av surrogatmamman Graceon. 

”Det är väldigt ovanligt att få så många föl från ett avliden hästs äggstockar. 3 stycken är väldigt ovanligt”, förklarar doktor Dobbie.

Titta gärna på videon nedan för att möta denna härliga trio, som för Kyries ande vidare 🙂

”När jag fick tillbaka Kyrie var det som en dröm, men så förlorade vi henne plötsligt. Så dessa tre mirakel var något jag aldrig kunnat föreställa mig”, säger Lisa och fortsätter:

”Även om vi tvingades ta farväl av en underbar häst, så vet vi att hon fortfarande är med oss, det kan du se i de små fölens ögon varje dag”. 

Nu har Lisa definitivt händerna fulla. Hon planerar nämligen att behålla alla tre föl och ge dem lika mycket kärlek som deras mamma än gång fick!