Stora råttan drar i människans hand för att visa något, titta nu på underbara överraskningen

En video som visar en stor råtta greppa tag i ägarens finger för att få hennes uppmärksammhet har fått stor spridning – kanske för att den påminner oss om hur lite vi egentligen vet om råttor, ett av de mest intelligenta djuren i världen.

Råttor är mycket sociala varelser och kommunicerar med varandra med hjälp av högfrekventa ljud, som vi människor inte kan höra utan instrument. 

De gillar att leka tillsammans, gosa och brottas. 

Visste du att råttor även kan skratta? Jo, det är faktiskt sant – enligt de amerikanska forskarna Jaak Panksepp och Jeffrey Burgdorf, vid Bowling Green State University i Ohio.

I flera experiment har de visat att råttor piper eller kvittrar extatiskt när de leker med varandra eller när man kittlar dem på ett vänligt sätt.  

Och när bildar råttor band med sina mänskliga följeslagare, är det ofta för livet. Om de plötsligt blir övergivna eller bortskänkta någon annan, kan de till och med dö av sorg. 

Precis som oss människor blir råttor deprimerade, ängsliga och ledsna om de inte får sällskap.

Den stora råttan som vi ser i videon nedan är sannolikt en jättepåsråtta, skriver Bored Panda.

Dessa typer av råttor används exempelvis i Afrika för att nosa upp landminor. De kan i motsats till hundar lättare tränas och transporteras. Dessutom utlöser de på grund av sin ringa vikt nästan inga minor.

Enligt nyare studier har dessa råttor även förmågan att upptäcka tuberkulos med sitt väl utvecklade luktsinne. Snacka om intelligenta varelser!

Dela gärna vidare denna video om du vill visa att råttor är fantastiska djur som förtjänar vår största respekt!

 

Läs mer om...