Studien avslöjar: De som skryter om sitt förhållande är i själva verket osäkra.

Vi har säkert alla någon vän som älskar att skryta om sitt förhållande på sociala medier. Det kan vara en bild på en enorm blombukett som sambon skickat, det kan vara att checka in på lyxhotell eller en kärleksförklaring på 1000 tecken om hur underbar ens partner är. I min bok är det inget fel att visa uppskattning och kärlek till någon man håller kär, men ibland kan det känns som det går lite överstyr, som om att man bara visar upp en fasad. För hur ofta ser man någon skriva om hur baksidorna med ett förhållande? Inte så ofta, eller hur? Psykologer vid Brunel University i London har intresserat sig för detta och i en studie från 2015, där de kom fram till människor som ofta gör statusuppdateringar om deras romantiska partner är mer benägna att ha låg självkänsla, medan de som skryter om dieter, motion och prestationer är typiska narcissister.

Forskarna samlade in uppgifter från 555 Facebook-användare, som fick svara på en enkät. Man studerade de ”Fem stora” personlighetsdragen – extraversion, samvetsgrannhet, öppenhet, vänlighet och neuroticism (emotionell instabilitet) samt självkänsla och narcissism.

Studien visade att:

* Personer med låg självkänsla skrev ofta statusuppdateringar om deras nuvarande romantiska partner.

* Ängslig individer som känner sig mer osäkra på sin partners känslor, tenderar att göra sina relationer synliga.

* Narcissister uppdaterar ofta om sina prestationer, eftersom de motiveras av uppmärksamhet från Facebook-vänner. Uppdateringarna får också fler antal ”likes” och kommentarer, vilket tyder på att narcissisternas skryt förstärks av den uppmärksamhet de får. Narcissister skrev också flera statusuppdateringar om sin kost och träning.

* De med behov att bekräfta sitt samvete associerades med att skriva fler uppdateringar om sina barn.

Psykologen Dr Tara Marshall förklarar resultaten:

”Det är ingen överraskning att Facebook-statusuppdateringar speglar människors personlighetsdrag. Det är dock viktigt att förstå varför folk skriver om vissa saker på Facebook. Eftersom deras uppdateringar belönas med ”likes” och kommentarer”, säger hon enligt ett pressmeddelande från universitetet.

”Trots att våra resultat i forskningen visar att skryt lönar sig – det ger fler ”likes” och kommentarer på statusuppdateringar – kan det vara så att Facebook-vänner ”gillar” fast de i själva verket ogillar skrytet. De ”gillar” för att vara snälla”.

Så nästa gång du bläddrar igenom Facebook-flöde och får en släng av svartsjuka, kom ihåg att paret i fråga kanske inte är så perfekt som du tror.