Svenska hjältehunden Killian har räddat 18 liv i rasmassorna – hyllas med prestigefyllt diplom

Svenska hjältehunden killian har hittat 18 liv i rasmassorna i Turkiet. Nu hyllas han med prestigefyllt diplom.

Brandmännen Klaes-Ola Kolberg och Kiril Hristov arbetar vanligtvis i Attunda, norr om Stockholm. Men efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien åkte de på eget bevåg ner till Turkiet för att hjälpa till.

Med sig hade brandmännen sökhunden Killian. Hunden Killian är utbildad räddningshund men arbetet i Turkiet blev hans första.

Tillsammans med insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan startades en insamling för att bekosta resan. Målet var att samla ihop 40 0000.

Stödet var stort och på bara några dagar var målet uppnått.

LÄS MER: Svenska hunden Killian räddade fyra människor i rasmassorna – hyllas som hjälte: ”Glädjen är total”

Hyllades av svenska folket

I fredags delade Blåljus i samverkan med sig av en uppdatering på Facebook där de meddelande att Killian arbetade som ensam sökhund i Gaziantep.

Efter att ha varit på plats i några dagar och arbetat utan att hitta några överlevande kom äntligen det stora genombrottet. Killian lyckades hittade fyra överlevare ur rasmassorna och hyllades som hjälte.

Killian är nu i Gaziantep och har aktivt arbetat sedan igår som ensam sökhund på plats. Levande hittas fortfarande. De kommer ett inslag om deras insats Efter5 ikväll på TV4.

Posted by Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan on Friday, February 10, 2023

Under måndagen kom ytterligare uppdateringar där det stod klart att Killian räddat livet på ytterligare 14 personer och är nu alltså uppe i 18 räddade liv.

”Uppdatering från Kiril. Siffran på överlevande efter Killians markeringar är nu uppe i hela 18st”, skriver Blåljus i Samverkan på sin Facebook.

LÄS MER: Modiga hjältehunden Patron röjer minor i Ukraina – hyllas med prestigefylld medalj av Zelenskyj

Hunden Killian får diplom

För sin hjältemodiga insats har Killian nu fått motta ett prestigefyllt diplom från Turkiska staten.

Avtackning från Turkiska folket! Edrine

Posted by Kiril Hristov on Tuesday, February 14, 2023

Man har också startat en insamling till Kiril, Klaes-Ola och Killian. Pengarna ska gå till veterinärbesök, förlorad arbetsinkomst samt tid att läka med tanke på vad de upplevt och åstadkommit under insatsen.

Det här är du så värd! Bästa Killian.