Svenska polisen i sorg: Fyrbenta vännen Bertil har somnat in – starka orden lämnar ingen oberörd

Polisen har sorg.

Den modiga polishunden Lomåsens Bertil har somnat in.

”Han var en kille som aldrig gav upp”, skriver Polisen Uppsala län på Facebook.

Det finns många hjältar inom polisväsendet – men inte alla är inte människor.

Som den människans bästa vän de är, alltid lojala och hjälpsamma, gör även hundarna ett stort och viktigt arbete inom poliskåren.

Som den pensionerade polishunden Magda, som hittade en narkotikagömma i skogen. Eller hunden Xerox, som grep två brottslingar på en timme.

Inte minst poliserna själva knyter ofta starka band till sina fyrbenta vänner. Därför griper tag extra hårt i hjärtat, när de älskade liven lämnar jordelivet.

polis
Foto: TT

Polisen sörjer hunden Bertil

Nu har polisen i Uppsala län stor sorg. Lomåsens Bertil har stilla lämnat dem, och i ett hjärtskärande inlägg på Facebook minns poliskåren inte bara en hund utan också en älskad vän och kollega.

”Bertil var en fantastisk polishund. Han var en kille som aldrig gav upp, spårade hur långt som helst och skyddade sin förare i alla lägen”, skriver polisen Uppsala län på Facebook och fortsätter:

”Han blev även så kallad kombihund, det vill säga en ”vanlig” polishund som även utbildats till att söka efter vapen och narkotika. Utöver detta var han och föraren med och tävlade i både polishunds-sm och nordiska mästerskapen för polishundar.”

Lomåsens Bertil har stilla lämnat oss och vi blickar upp mot den nya stjärna som tänds.Bertil kom som valp till hans…

Posted by Polisen Uppsala län on Tuesday, August 31, 2021

”Gjort samhället en tjänst”

Bertil blev 10,5 år gammal. Under sin karriär inom polisväsendet hann den modiga hunden uträtta mycket.

”Han lämnade oss med en diger lista på utförda uppdrag. Han har spårat upp många misstänkta, hittat försvunna barn och vuxna, hittat både vapen, narkotika och övrig bevisning i diverse utredningar”, skriver polisen och fortsätter:

Bertil har verkligen gjort samhället en tjänst genom att rädda liv och bidragit till ökad lagföring i brottmål. Båtmössan av för Dig, Lomåsens Bertil. Vila i frid”.

ros
Foto: Shutterstock

Varma hyllningar till Bertil

På sociala medier strömmar kondoleanserna in.

”Beklagar sorgen och saknaden efter livskamraten och fantastiska tjänstehunden Bertil. Vila i frid vackra hundängel”, skriver en användare.

”Vi tackar för allt du och din husse har gjort för vårt samhälle. Vila i frid”, skriver en annan.

”Så klok och vacker. Vila i frid och tack för ditt fantastiska arbete och insatser”, skriver en tredje.

Vila i frid, Bertil. Lämna gärna en kommentar för att hylla den här modiga polishunden, som nu får patrullera i hundhimlen.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required