Svenskarna startade ett hundhem i Thailand. Nu har de hjälpt hundratals gatuhundar till ett bättre liv.

Svenskarna Jenny, Theresa och Soila har vigt stora delar av sina liv åt att hjälpa Thailands gatuhundar. – Situationen för gatuhundar i Thailand är ohållbar. Det finns beräknat 6 miljoner gatuhundar i landet. Situationen är tyvärr densamma i väldigt många länder, berättar Jenny för Newsner.

De bor i Sverige och har vanliga jobb här, men samtidigt driver de också organisationen Dog rescue Thailand. Sedan 2013 har de ett hundhem i Laem Mae Phim där de tar hand om 70 hundar. De matar även cirka 80 hundar dagligen på olika platser i staden. Det är det bästa sättet att vinna hundarnas tillit, och på så sätt kan de ta hand om dem om de är skadade och fånga in dem för sterilisering.

– Men det finns alltid de som lider, de som vi inte lyckas hjälpa. Många har hudsjukdomar som är riktigt obehagliga och varje dag blir hundar påkörda eller sjuka på olika sätt. Många svälter och blir skadade då de äter från soporna där de kan få i sig glas och fiskekrokar. Och det är väldigt vanligt att hundar förgiftas av människor som vill ha bort dom och det är en väldigt plågsam död, berättar Jenny.

Bildkälla

04

Dog Rescue Thailand har hjälpt 100-tals hundar genom åren, genom sterilisering, utfodring och medicinering. Det svåraste är att hitta nya hem, och Jenny uppskattar att de fått runt 50 hundar bortadopterade.

– Det finns ett gäng i Sverige nu som har adopterats hit, en i USA och några till runt om i Europa.

Bildkälla

02

Det mest effektiva sättet att på sikt minska antalet gatuhundar i Thailand är genom sterilisering. Dog rescue Thailand gör kastreringskampanjer några gånger per år där de erbjuder gratis sterilisering av familjehundar samt fångar in vilda hundar för sterilisering och vaccinering.

hund1

Organisationen drivs helt och hållet med hjälp av bidrag från djurvänner, och det är svårt att få pengarna att räcka till. De får ofta ta av sina egna pengar för att kunna finanserna allt.

– Vi går ekonomiskt på knäna hela tiden och väldigt få stöttar oss, men vi får många God bless you’s. Tyvärr hjälper inte det hundarna. Vi behöver helt enkelt fler som vill engagera sig ekonomiskt.

Bildkälla

03

Alla pengar de får in går direkt till hundmat, veterinärvård, hyra för lokalen eller lön till deras två thailändska anställda som sköter om alla hundarna när Jenny, Theresa och Soila är hemma i Sverige.

Dog rescue Thailands hemsida finns information om hur du kan hjälpa till. Om du vill följa deras dagliga arbete kan du kolla in deras facebooksida.

Jenny, Theresa, Soila och deras anställda förtjänar alla hyllningar i världen för sitt arbete! Jag hoppas verkligen att de kan fortsätta hjälpa dessa hundar, och på sikt även minska antalet gatuhundar i Laem Mae Phim. Det borde finnas fler människor som ni!

hund2

Newsner djur står upp för djurens rättigheter. Gilla om du gör det också.