Foto: Jonas Classon/pressfoto

Svenske fotografen Jonas Classon prisades internationellt för fotot på lappugglan – gnugga dig i ögonen när du får se hans nya bilder

Internationellt prisad för sina unika bilder på lappugglan.
Nu är Örebrofotografen Jonas Classon tillbaka – efter att favoritfågeln tagit sig längre söderut i landet.
– Fler har chansen att se detta fantastiska djur även i södra Sverige, säger han till Newsner.

Fotografen Jonas Classons porträtt på lappugglan i Närke tog hela världen med storm för ett år sedan. Örebroaren fick ta emot flera internationella priser för fotot som också väckte många reaktioner från Newsners läsare.

Nu är Jonas tillbaka. I nya boken ”Lappugglan – Skogens dolda väsen” skildrar Classon med hjälp av författaren Anna Froster hur lappugglan tagit sig allt mer söderut i landet.

– Jag tror att det kan ha att göra med det moderna skogsbruket i norr, i kombination med bristen på sork, säger Jonas till Newsner.

Foto: Pressfoto/privat

– Lappugglan äter sork och när de insett att det är brist på det, så kan det vara så att de helt enkelt sökt sig söderut för att hitta nya jaktmarker, säger han.

Att skogens doldis lappugglan nu kan siktas så långt ner i landet som i Skåne och Blekinge menar Classon är exceptionellt.

– Fler har nu chansen att se detta fantastiska djur.

Vad det innebär för artens framtid att den nu har siktats så långt söderut kan bara framtiden utvisa. Classon hoppas förstås på en ljus framtid för sitt favoritdjur – som är rödlistad och klassas som sårbar i Sverige.

– Den är ju rödlistad och jag hoppas verkligen beståndet kommer öka framöver. Att lappugglan breder ut sig så här långt söderut är ett tecken på något är i obalans.

På Instagram heter han @jonasclassonphotopgraphy och där lägger han upp många av sina naturfoton.

Intresset startade med sjukhusläraren

Lappugglan förekommer i de norra delarna av Nordamerika, Europa och Asien. I världen är den klassad som livskraftig.

Classons intresse för lappugglan startade tidigt i livet.

Foto: Pressfoto/privat

– Det är kanske lite märkligt att en kille i min ålder är så pass intresserad av någonting så ”smalt” som lappugglor. Men det började med att jag låg inlagd på sjukhus och var svårt sjuk för ungefär tio år sedan. Läkarna kunde inte hitta vad det var för fel på mig, men jag hade epilepsianfall och var dålig. I dag mår jag bra. Men där lärde jag i alla fall känna en sjukhuslärare som heter Nisse. Han är ornitolog och tyckte att ”den här grabben skulle nog må bra av att komma ut i naturen”. Jag blev alldeles tagen redan första gången jag såg en lappuggla. Det var en fantastisk upplevelse, säger Jonas.

Sedan dess har vänskapsbandet med sjukhusläraren Nisse bara växt.

– Han har betytt massor för mig. Vi ses ibland fortfarande, och faktum är att det är Nisse och hans fru som korrekturläst boken. Det känns som cirkeln är sluten på ett fint sätt, säger Jonas.

För Newsners läsare vill han också nu exklusivt visa upp några av de foton som han tagit och som också finns med i boken ”Lappugglan – Skogens dolda väsen”.

Foto: Pressfoto

10 sagolika bilder från Jonas Classons möten med lappugglan

Här är omslagsbilden – som också prisades internationellt flera gånger ifjol.

Foto: Jonas Classon

– Jag har inte sett den ugglan sedan dess. Det var ett häftigt möte.

Här visar Jonas upp flera av sina nytagna foton:

Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon
Foto: Jonas Classon

Här hittar du Jonas Classons Instagram-sida @jonasclassonphotography – där han publicerat många av sina häftiga bilder!

Stort grattis till utmärkelserna, Jonas! Vilka fantastiska foton. Dela gärna vidare inlägget för att gratulera honom till denna framgång!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);