Tänk på djuren kring nyår. Hoppa över smällare och fyrverkerier.

Det är åter dags att fira in ett nytt år. Det är 2016 som står för dörren och det ska firas över hela landet. Ja, världen. Och som vanligt är smällare och fyrverkerier ett inslag i vårt firande. Det här är djurens stora mardröm till högtid. De skräms världen över och det här är någonting som vi måste tänka mer på. Detta menar bland annat förbundsordförande för Djurens rätt, Camilla Björkbom.

– Vi skulle helst se att användningen av fyrverkerier som skadar djur förbjuds helt men ett första steg är att begränsa skjutandet. Ta hänsyn till både människor, djur och natur och skippa raketerna i år, och om du ska använda fyrverkerier håll det till nyårsnatten, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

hundarsmallare

Djurens rätt har skrivit en lista hur man kan begränsa skadeverkningar av fyrverkerier.

  • Försäljningen och användningen av privatpersoner kan förbjudas så att användningen av fyrverkerier sköts av kommunen, som kan anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser. Detta skulle möjliggöra att uppleva fyrverkerier samtidigt som skadeverkningarna begränsas.
  • Kommuner kan ta beslut som begränsar användningen av fyrverkerier. Som t.ex. i Ljusdals kommun som har begränsat användningen av fyrverkerier från kl. 21 på nyårsafton till kl. 01 på nyårsdagen.
  • I förlängningen förbjuda användningen av fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och hitta alternativa metoder att fira ett nyår samtidigt som både djur, människor och natur slipper det negativa med dagens fyrverkerier.

Camille Björkbom har skrivit en debattartikel hos Nyheter24 i ämnet.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna