Tillåter ”vård av sjuk hund” – här är landet som förändrar historien

Att tillåta ”vård av husdjur” skulle vara en dröm för många djurägare, men tyvärr så har Sverige en bit kvar innan lagen accepterar att man stannar hemma och tar hand om sina fyrbenta vänner. I Italien har man dock kommit en bit påväg. För första gången har en kvinna lagligt beviljats att vara hemma för ”vård av sjuk hund”.
– Det är ett viktigt steg framåt, säger Gianluca Felicetti från den ideella organisationen Anti-Vivisection League.

En italiensk kvinna var tvungen att stanna hemma från jobbet för att ta hand om sin sjuka hund, och fick kämpa för att få in en enda krona under tiden hon var borta.

 

Foto: Shutterstock

Kvinnan, som inte hade något annat val än att ta hand om sin 12-åriga English Setter-hund Cucciola efter att den opererats försökte övertala rättssystemet att de borde bedöma situationen som familjerelaterad eller allvarlig. Med hjälp av advokater från den italienska icke-vinstdrivande organisationen Anti-Vivisection League (LAV) kunde hon vinna i rätten.
– Det är ett viktigt steg framåt, säger Gianluca Felicetti från den ideella organisationen Anti-Vivisection League, till BBC.

 

Andra kan ta efter och tillåta ”Vård av husdjur”

Nu hoppas kvinnans advokater att fallet ska hjälpa andra som hamnar i liknande situationer, då de kan hänvisa till fallet. Eftersom att det är första gången som ”Vård av sjuk hund” tillåts i rätten skriver Italien historia.

Det här är ett stort steg framåt. Djur förtjänas också att vårdas när de är sjuka. Dela gärna för att uppmärksamma det här fallet så att Sverige kan ta efter.