Chippad, vaccinerad och med pappren i ordning. då är det bara att resa. Arkivbild. Foto: MARCO UGARTE/AP/TT

Tipsen för alla som ska resa med hund – det här är viktigt att du har koll på

Att resa utomlands med hund går utmärkt – men kräver en hel del förberedelser. Det gäller att ha koll på regler, papper och sjukdomar.

Det första man ska göra innan man beger sig ut på resa är att ta reda på vilka regler som gäller för att ta med hunden dit man ska, understryker Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska kennelklubben (SKK).

– Det kan verkligen variera. Tänker man göra stopp på vägen bör man kolla vad som gäller där. Reglerna har en tendens att ändra sig, så man bör kolla varenda gång man åker, säger hon.

Det kan finnas regler om koppeltvång, krav på munkorg eller avmaskning. Pfalzer tipsar om att ta en titt på Jordbruksverkets sida som samlar information eller höra av sig till det aktuella landets ambassad i Sverige.

Koll på sjukdomar

Andra länder har sjukdomar som inte finns i Sverige. Därför är det viktigt att ta reda på vilka och om hunden måste vaccineras eller ta profylax.

Sedan finns det hundar som inte är välkomna även om de har alla vaccinationer och papper i ordning.

– Danmark har till exempel en lista på på 13 raser som är förbjudna, bland annat american staffordshire som är ganska vanlig i Sverige. Det finns tråkiga rättsfall där myndigheterna helt enkelt har tagit hundarna, varnar Janina Pfalzer.

En hund som ska ut och resa ska också vara id-märkt, antingen med chip eller tatuering. Den ska ha giltig vaccination mot rabies och ett giltigt pass.

– Det kan bara utfärdas av veterinär och du som ägare måste skriva under, annars är det inte giltigt.

Tänk på hemresan

Innan man ger sig av ska man också tänka på hemresan. Även om hunden normalt sett bor i Sverige ska du ”förtulla” den när ni kommer tillbaka, alltså åka på rött genom tullen och visa upp pass med rabiesvaccination. Det går att anmäla inresan i förväg hos Tullverket och då kan man få åka på grönt.

Janina Pfalzer betonar vikten av att inte slarva eller tänka att allt löser sig på plats.

– Säg att du drar i väg och inte får komma in i landet du ska till – då måste du tillbaka till Sverige och det är samma regler här. Har du inte pass eller rabiesvaccination är det karantän som gäller, eller avlivning på gränsen.

Men har du bara koll på allt är det bara att resa. Hundar tycker oftast att det är kul att hänga med på äventyr.

– Hundar gillar att vara med och de gillar att vara tillsammans med sin ägare.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev