Tre schimpanser rymde från svensk djurpark – nu har de skjutits ihjäl

Foto: TT

Tre schimpanser rymde från svensk djurpark – nu har de skjutits ihjäl

Fyra schimpanser rymde från Furuviksparken på onsdagen.
Senare under dagen kom beskedet att tre av dessa dessa skjutits ihjäl, uppger TV4.
Nu rasar upprörda följare i sociala medier mot incidenten.

Det var under onsdagseftermiddagen som Furuviksparken slog larm om att tre schimpanser rymt från sitt hägn i djurparken, söder om Gävle.

För att undvika att människor skulle komma till skada, uppmanades allmänheten hålla sig inomhus.

Samtidigt pågick en jakt på aporna. Parken uppgav tidigare på onsdagen att sömnampuller saknades. Detta medförde att jägarna i stället tvingades skjuta djuren.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Den enda utvägen vi ser är tyvärr att avliva schimpanserna, vi har inte tillräckligt med sömnmedel, sade Annika Troselius, kommunikationsansvarig på Furuviksparken, tidigare under dagen till P4 Gävleborg.

Senare under dagen framkom att de tre schimpanserna avlivats, uppger TV4 Nyheterna. Detta efter en jakt med bland annat drönare där även räddningstjänsten var involverad.

Missnöje i sociala medier: ”Fruktansvärt”

På Furuviksparkens Facebook-sida har upprörda besökare och följare i sociala medier under dagen uttryckt sitt missnöje efter incidenten.

– Fruktansvärt det ni gjorde, finns gott om öppna veterinärskliniker runt gävle så att aporna skulle utgöra hot eller att de inte finns tillräckligt med Sedering är bara vidrigt ursäkter! Oförlåtligt, skriver en ilsken person i en kommentar på Furuviksparkens Facebook-sida.

– Blir så fruktansvärt arg! Hoppas att INGEN stöttar denna djurparken, skriver en annan person i en kommentar på Facebook-sidan.

– Stackars chimpanserna och alla andra djur i djurparkerna, skriver en tredje.