Trots protesterna: Nu har älgfamiljen som låg och vilade på en tomt skjutits

En älgfamilj gjorde sig tidigare i oktober känd bland de boende i Skogstorp, Eskilstuna. De hade under flera dagars tid tagit sig in i bebyggelsen och gjort sig bekväma. Bland annat så sprang de mot boende som känt sig jagade. Men det var efter att de lagt sig och vilat i en trädgård som beslutet togs: Älgfamiljen skulle skjutas.

Det var i förra veckan som Eskilstuna-Kuriren uppmärksammade en älgfamilj som låg och vilade oberörda i Skogstorpsbon Jonna Lindqvists trädgård. Efter det fick polisen indikationer på att flera personer i området inte vågat gå ut, eftersom att älgkon gick omkring där med sina kalvar.

I och med att älgfamiljen inte hade visat några planer på att ge sig av från bebyggelsen, samt att de oroat boende, beslutade polisen att skjuta dem.

– Det är lite tragiskt men det är en älgsko som sedan flera år mer eller mindre bor i bebyggelsen och i år uppvisat ett aggressivt beteende mot folk, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen och ansvarig över trafikeftersök hos polisen till Eskilstuna-Kuriren.

Därefter har protester inkommit – och bland annat artisterna Lili & Susie har tagit ställning för älgfamiljen och skrivit under en protestlista.

”Vi delar jorden med djuren glöm inte det. Peace and Love”, skriver Susie Päivärinta på sin Facebooksida.

Dela och skriv under om ni som vi vill värna om den här fina familjen! 💫💙

Posted by Lili & Susie on Sunday, 22 October 2017

Men nu har alltså polisen verkställt beslutet och avlivat älgarna.

– Polismyndigheten har under dagen beslutat att enligt jaktlagen avliva en älgko och hennes tre kalvar som under en tid ska ha befunnit sig i området Skogstorp i Eskilstuna. Djuren har under dagen avlivats. Bakgrunden till händelsen är att älgkon har flera gånger uppvisat ett aggressivt beteende mot människor. Flera personer har hört av sig till polisen och uttryckt oro och rädsla över älgarnas närvaro, skrev polisen på sin hemsida på måndagen.

Polisen ska ha försökt flytta på älgarna, utan att lyckas.
– Försök att få bort djuren från platsen har tidigare gjorts men inte lyckats, och älgkon har även vid dessa tillfällen uppträtt aggressivt. Älgarna som idag har skjutits avräknas i den redan tidigare bestämda tilldelningen av älgar i älgskötselområdet.

Vila i frid, kära älgfamilj.