Tummen upp till Arvika som stoppar nyårsfyrverkerier – så djuren slipper lida

Om du vill ha en lugn nyårsafton utan att husdjuren tvingas lida och bli vettskrämda så kan det i år vara en bra idé att bege dig till Arvika.

Där har man nämligen tagit beslutet att sätta stopp för årets kommunala fyrverkeri – samtidigt som allmänheten uppmanas att avstå från raketer och smällare.

Nyårsafton är på många sätt en glad festkväll för att ringa in det nya året – men för alla är det inte en lika trevlig tillställning.

De höga ljuden och blixtrande färgerna från alla dessa fyrverkerier ger konsekvenser i form av vettskrämda djur som mår dåligt och far illa – och därför har det på senare år blivit allt vanligare att butiker sätter stopp för försäljningen av fyrverkerier. Byggvaruhusjätten Bauhaus hängde exempelvis på trenden så sent som under tisdagen

Nu har också den värmländska staden Arvika bestämt sig för att sätta ner foten. I ett pressmeddelande skriver Arvika kommun under onsdagen att det inte blir något kommunalt fyrverkeri i år, samtidigt som de uppmanar allmänheten att göra likadant.

”Det är inte rimligt att vi med fyrverkerier skapar risker och otrygghet. Det blir därför inget kommunalt fyrverkeri i hamnen i år. Avstå gärna från egna fyrverkerier. Tillsammans med våra nära och kära kan vi skapa glädje och samvaro under nyårsnatten, men det behöver vi inte göra med hjälp av fyrverkerier”, skriver Arvika kommun i en nyhet på sin hemsida

Bildkälla: Shutterstock

En anledning som nämns till beslutet är just lidandet för många av våra husdjur – en annan är den stora risken för bränder och kroppsskador i samband med fyrverkerier.

Detta var också något som just Arvika blev varse om vid förra nyårsfirandet, då en omfattande brand bröt ut den 1 januari och ledde till att en fastighet fick rivas.

– Vi på Räddningstjänsten möter många medborgare som på olika sätt hör av sig och vill prata om sin oro eller rädsla inför kommande nyårsfyrverkerier. Den bilden skär sig mot hur vi alla vill uppleva nyårsafton – som en glad festkväll, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika kommun, till Arvika kommuns hemsida.

Helt rätt – klart ingen ska behöva vara orolig på nyårsafton! Gilla och dela om du tycker att fler svenska kommuner ska göra likadant!

Bildkälla: Shutterstock