Tummen upp till polishunden Milo som räddade livet på en försvunnen man.

När en äldre man i helgen försvann från ett boende i Karlstad kopplades polisens hundenhet in för att hjälpa till i sökandet efter mannen. Förhållandena var inte de bästa utan poliserna och hundarna fick kämpa mot såväl regn som mörker i sitt letande. Men efter timmar av sökande fick till sist polishunden Milo upp ett spår. Läs här nedan vad som hände sedan…

Såhär berättar Milo själv i ett inlägg på Polisen i Värmlands Facebook-sida:

Hej!

Jag heter Milo och jobbar som polis i Värmland.
Polishund av rasen Schäfer är min titel och den tjänsten har jag haft i 1,5 år.
I lördags försvann en man från ett boende i Karlstad. Mannen hade en sjukdom som gör att han inte fungerar lika bra som andra tvåbenta och mina kamrater på Hundenheten i Värmland kallades ut för att leta tillsammans med mycket stora resurser från polisen. Med bra hjälp från tvåbeningar i Karlstadområdet fick polisen bra indikationer på vart mannen med stor sannolikhet befann sig och mina kompisar Tella och Falco letade hela natten i flera skogsområden under svåra förhållanden med mörker, regn och bitvis svår terräng.

På söndag förmiddag var det äntligen min tur tillsammans med polaren Bobbo.
Efter att husse på morgonen fick en grundlig redogörelse över vilka områden som Tella och Falco:s skarpa näsor jobbat med under natten gav vi oss ut på osökta områden.
Nu var läget kritiskt. Liv eller död stod på spel och anspänningen var hög både hos mig och husse.
Efter bara 15 minuter kommer en vindpust och jag känner svagt en lukt som inte finns i naturen normalt. Det är nämligen den enda indikation jag behöver och jag talar om detta för husse så tydligt jag bara kan. Vi kan varandra och han förstår direkt vad det är frågan om. Han släpper lös mig och jag springer så fort jag kan i den doftkorridor som svävar runt i skogen.

Jag är en bra bit från husse när jag finner mannen liggande på marken. Han är mycket svårt medtagen efter en tuff och skrämmande natt i skogen, så nu är det bråttom.
Jag skäller så högt jag bara kan och slutar inte förrän jag ser husse komma farande genom skogen. När mannen är omhändertagen av räddningstjänst och sjukvården kan vi än en gång pusta ut och klappa om varandra.

Det är det här vi varje dag tränar så hårt för, men om inte ni där ute hjälper till att peka åt rätt håll så blir mitt jobb så mycket svårare. Så vi fyrbenta tackar alla som går upprätt för ett gott samarbete där vi tillsammans räddat ett liv.

//Milo

Milo hyllas nu av tusentals människor på Facebook för sin viktiga insats i skogen. Hans inlägg har i skrivande stund gillats av nära 6000 personer och jag kan bara stämma in i hyllningarna. Bra jobbat Milo!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.