Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Unikt: Här syns rödlistade tonfisken i Sverige – första gången på 60 år

Den utrotningshotade blåfenade tonfisken har inte setts i svenska vatten sedan 50-talet. Men i går såg plötsligt fiskelagen Team Confidence och Fisketeam1 mängder med tonfisk ute på Skagerrak.

– Först såg vi en, vi trodde att det var en delfin, sen var de överallt. Hundratals, kanske till och med tusentals, säger Johan Sundheim till Expressen.

Team Confidence och Fisketeam1 var ute för att vrakfiska i går när de blev vittne till någon mycket ovanligt. De fick se hundratals blåfenade tonfiskar runt båten – fiskar som inte setts i svenska vatten på 60 år.

Killarna var visserligen där för att fiska, men den här gången fick de nöja sig med att bara beundra på avstånd. Arten är nämligen är rödlistad.

– Klart man blir sugen. Men man vill inte vara den personen som förstör, säger Johan Sundheim.

Även om de hade varit tillåtet att fiska dem så hade killarna inte rätt utrustning – den blåfenade tonfisken kan nämligen väga upp till 300 kilo och bli tre meter lång.

Tonfisken kan simma snabbt och röra sig långa sträckor, men det är oklart vaför den är här just nu. Johan Höjesjö, docent i ekologisk zoologi, berättar för Expressen att detta är det en mycket ovanlig syn.

– Ser man något sånt här ska man bara sätta sig ner i båten och vara tacksam, säger han.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.

 
 

Läs mer om...