Utrotningshotad sumatranoshörning har fått en liten unge – den andra födseln i Indonesien på 128 år.

International Rhino Foundation har glada nyheter! Sumatranoshörningen Ratu har precis fått en liten kalv. Det har bara hänt en gång tidigare i Indonesien på 128 år. ”De blev precis förklarade som utrotade i Malaysia, och finns nu bara i Indonesien. Ratus kalv har just ökat populationen med 1 procent – det kommer inte rädda arten, men det finns i alla fall en mer sumatranoshörning på jorden” säger Susie Ellis från International Rhino Foundation till LittleThings.

2012 fick den nu 14-åriga Ratu sin första kalv, sonen Andatu. Och nu skänker hennes andra unge nytt hopp om att den nästan utrotade arten ska överleva.

Ratu and Calf Resting

Födseln gick bra och helt utan några komplikationer. Ratu är en bra mamma och bara sekunder efter födseln var hon på plats vid ungens sida och för att kolla att hon var okej.

”Hon är helt underbar, och vi har inte slutat le sen den stund då vi förstod att hon levde och var frisk” säger Susie Ellis om den nyfödda ungen i ett pressmeddelande.

Photo: Newborn Sumatran Rhino nursing ***Birth video has been posted on http://ift.tt/1TBh1Jt *** Ratu, a 14-year-old Sumatran rhino living at the Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) in Indonesia’s Way Kambas National Park gave bith to a female calf on May 12

Eftersom arten är så nära utrotning med knappt 100 levande individer kvar så är varje ny individ ett mirakel.

Mondays are hard! Let's go back to bed! #Monday #SumatranRhino #TeamRhino #mondaymorning #babyrhino #nofilter #nofilterneeded

Trots att det finns så få sumatranoshörningar kvar fortsätter tjuvjägare att jaga och döda dem. Situationen är så allvarlig så att många av de som finns kvar måste skyddas nästan dygnet runt.

Sumatranoshörningar är de minsta av alla noshörningsarter och också den noshörning som har mest päls. Och som ni kan se på bilden här nedan så har Ratus unge riktigt mycket päls på kroppen!

Female Sumatran rhino calf, born May 12, 2016.

Ratu och hennes båda ungar bor på Sumatran Rhino Sanctuary, där de skyddas från tjuvjägare och andra hot.

Ratu and Calf 2

Nu håller vi tummarna att Ratus lilla unge växer upp och får leva ett långt liv!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.