Världens ensammaste elefant har dött efter över 60 år i fångenskap.

Världens ensammaste elefant har dött – 69 år gammal. I hela sitt liv hölls hon inspärrad och fick inte uppleva frihet alls. Att läsa om elefanten Hanako får mig att gråta och ger mig ont i hjärtar. Att djur får behandlas så här måste få ett stopp!

Hanako föddes i Thailand 1947 och skeppades över till Japan när hon vara bara två år gammal, skriver The Dodo. Sedan dess levde hon i fångenskap.

I mer än 60 år hölls elefanten Hanako inspärrad på djurparken Inokashira Park Zoo i Tokyo, Japan. Hon bodde bland betong, ensam och utan vare sig gräs, träd, stimulans eller sällskap. Inget vet när hon senast såg en annan elefant.

20130427_hanako_inokashira zoo

På grund av dessa omständigheter blev Hanako aggressiv. Hon kunde vara våldsam mot människor och attackera dem. Därför kedjades hon fast i flera år. Hon hade också problem med magen, på grund av att hon saknade tänder och inte kunde äta ordentligt.

Hanakos situation blev känd förra året, när en turist blev helt bestört över hur hon hade det. Hon skrev ett inlägg på nätet där hon kallade djurparken för en av de grymmaste och mest föråldrade i världen, skriver The Dodo. Enligt den upprörda turisten såg elefanten livlös ut, där hon stod i sitt område av betong.

Hanako

Djurparken vägrade dock släppa Hanako. De påstod att hon var frisk och mådde bra. Inte ens de sista åren i livet fick elefanten känna på hur det är att vara fri, umgås med andra elefanter – trots att människor från hela världen har varit upprörda och försökt rädda henne.

Nu har Hanako dött, 69 år gammal. Hon kollapsade i sin bur på torsdagsmorgonen och dog några timmar senare.

Hanakos tragiska situation må vara över, men det finns fortfarande elefanter som henne runt om i världen. Som hålls inspärrade för underhållning och inte får leva i sin naturliga miljö. Det bästa man kan göra är att undvika djurparker och cirkusar som har elefanter i onaturliga miljöer, skriver the Dodo.

Jag gråter av den här historien, att Hanako levde ensam i nästan 70 år känns ända in i hjärtat. Så här får det verkligen inte gå till! Vi måste få ett stopp på att djur plågas för människors underhållning. Dela gärna vidare!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.