Var tionde katt i Sverige saknar ägare. Men tillsammans kan vi förändra. Alla katter förtjänar trygghet och kärlek.

Han hittades i Stockholm med bruten svans, söndertrasade öron och såriga trampdynor. Katten Jimbas räddning blev att någon agerade, han fick komma till ett djurhem. Katter är det vanligaste sällskapsdjuret, men 100 000 katter i Sverige saknar ägare och tvingas leva ett hårt liv på gatan där de ofta dör i förtid. Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera vill få alla som funderar på att utöka familjen med en katt, hund eller något annat djur att adoptera – inte köpa. Stöd kampanjen om du tycker att alla djur förtjänar födas, växa upp och leva i trygghet.

Katten är Sveriges vanligaste husdjur, men ungefär var tionde katt saknar husse eller matte.

I Sverige finns 100 000 hemlösa katter. Många av dessa är övergivna av människor som tröttnat på dem.

Hankatten Jimba är en av alla de katter som har hittats ensam och övergiven i ett industriområde i Stockholm. När han hittades hade han råkat ut för de typiska skador som många hemlösa katter möter: hans svans var bruten, han förlorade ett öga, han hade trasiga tassar, söndertrasade öron och ärr efter en mängd slagsmål.

1200x630_jimba

I dag har han fått hjälp och vård av sina skador tack vare ett katthem.
– Många tänker inte innan de skaffar katt, en katt kan leva i 20 år. Man måste ha pengar och råd med veterinärvård och försäkringar, säger Lotta Hell, ordförande i Svenska kattskyddsförbundet (SVEKATT) till Nyhetsmorgon.

De flesta hemlösa katter får ett kort och ovärdigt liv, men nu går djurrättsorganisationer runt om i Sverige ihop för att ändra på det. Nu vill de att det införs obligatorisk ID-märkning och registrering av katter på samma sätt som det finns för hundar.

Det skulle på sikt kunna minska antalet hemlösa katter.
– En lag gör att det blir lättare att sätta dit människor som överger sina djur. Det är ett lagbrott, man får inte överge sitt djur, de klarar sig inte själva, säger Lotta Hell.

Katter är inte bara söta. De fäller hår, klöser på soffan, kräks hårbollar, bajsar och kan inte lämnas ensamma hemma om man åker på semester, de behöver sällskap och omvårdnad. Tusentals ensamma och övergivna katter som Jimba behöver hjälp: med ID-märkning och registrering och de behöver ett kärleksfullt hem.

Ingen djurindivid ska behöva födas, växa upp och dö i utsatthet. Djuren kan inte tala – vill du vara deras röst och bidra till förändring? Gör skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera.
• Om du ska utöka din familj: köp inte, adoptera!
• Skriv på uppropet – skicka ditt budskap direkt till beslutsfattarna
• Stöd Djurens Rätts arbete för hemlösa djur. Här kan du läsa om hur du kan skänka valfritt belopp.
• Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du se historien om katten Jimba:

Newsner Djur står på djurens sida, gilla om du gör det också.