Professorns förslag: Inför ”VAH – Vård av husdjur” så mår alla bättre

Husdjur påverkar vårt humör och mående mer än vi tror. Till exempel så blir vi glada av att se dem rusa mot oss när vi kommer hem, och är de sjuka blir även vi låga. Men om ett djur insjuknar så innebär det ofta en stor stress då vi inte har rätt att missa jobbet för att vara med dem. Det vill en professor vid Linköpings universitet ändra på. Nu vill han införa ”Vård av husdjur” som komplement till ”Vård av barn”.

Att ha rätt att stanna hemma från jobbet för att ”vabba”, när ens barn är sjukt har länge varit en del av svensk lagstiftning. Nu vill Per Jensen, professor vid Linköpings universitet, att ”VAH – Vård av husdjur” ska bli lika självklart.
– Jo visst var det allvar. Men kanske lite naivt att tro att samhället ska tänka så. Men med tanke på hur viktiga husdjuren är för sina ägare och betydelsen för människors hälsa och välbefinnande vore det väl inte helt ologiskt att tänka sig att man fick ta ledigt för att vårda ett sjukt husdjur på liknande villkor som när man har ett sjukt barn, säger han till SVT.

Förslaget är baserat på en studie

 

Hans förslag baserar han på en studie som gjordes på Kent State University i Ohio. 238 hund- och kattägare intervjuades. 119 av dessa hade ett husdjur som var friskt, och 119 hade ett husdjur som led av kronisk eller dödlig sjukdom.

När man sammanställde svaren så kunde man konstatera att ägarna till de sjuka djuren hade högre nivåer av ångest, stress och depression, jämfört med de som hade friska djur, det berättar SVT.

Foto: Free Great Picture

Ömsesidiga hälsoeffekter mellan husdjur och människa

 

Att husdjur har goda hälsoeffekter på människan är bevisat, men med den här studien vill Per Jensen understryka att människor i sin tur har positiva hälsoeffekter på djur. Om ett djur som är sjukt får sällskap, trygghet och kärlek av en människa så kan det hjälpa djuret att tillfriskna.

Husdjur har också känslor och är ovärderliga för vårt mående, det har flera forskare konstaterat. Dela gärna om du tycker att ”VAH – Vård av husdjur” borde bli en rättighet.