Varför blir katter helt galna efter att de bajsat?

Många kattägare känner nog till att katter ibland får ett ”ryck” och rusar iväg efter att de gjort nummer två på lådan. Efter en snabb sökning på nätet hittar jag flera forumtrådar som tar upp just den här frågan. Men varför gör katterna så här? Jag har försökt ta reda på svaret.

Det finns flera teorier till varför katterna beter sig på det här sättet.

Vissa tror att det är en överlevnadsinstinkt och att katten snabbt lämnar platsen där den bajsat för att undvika att andra rovdjur ska känna lukten och hitta dem. Nu lever ju de flesta tamkatter utan några farliga rovdjur omkring sig, men det kan ju vara en instinkt som hänger kvar ändå.

Andra, inklusive en veterinär, tror att det kan vara ett tecken på att katten är obekväm och att beteendet kan bero på att katten antingen är allergiskt mot maten, eller att den lider av en infektion. Det kan också bero på att katten känner smärta när den bajsar, enligt veterinären.

Men grips nu inte av panik om din katt har för vana att rusa ut från kattlådan. En annan veterinär tror nämligen inte alls att det tyder på något farligt. Alla vet ju hur skönt det kan vara att lätta på trycket, och detta kan även vara en förklaring till katternas extra energi efter att ha gått på lådan, enligt den veterinären.

katt
Shutterstock

Men det finns ytterligare teorier. Kattens beteende kan vara ett försök att ”skaka bort” eventuell avföring som fastnat i pälsen.

Eller, som vissa kattägare tror, så kan katterna helt enkelt inte slå ut med lukten av sitt eget bajs.

Det finns ju så många teorier så jag vet knappt vad jag ska tro! Men en sak vet jag säkert: Katter är lite knäppa – och vi älskar dem för just det. Kanske är det här bara ytterligare en oförklarlig knäpp sak de har för sig.

Varför tror du att katterna springer som galningar efter att de bajsat? Känner du igen detta hos din katt? Dela gärna den här artikeln med dina vänner och berätta vad du tror.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.