Varje sommar simmar 150 vildhästar ut till denna ö. Anledningen? Fantastiskt!

Att vildhästar får fortsätta leva i det fria blir mer och mer sällsynt i dagens värld. Men som tur var finns det hopp. Det finns platser som fortfarande fungerar som fristad åt dessa magnifika djur. Ön Assateague i USA är en av dessa platser. I dag bor där över 300 vildhästar i fullständig harmoni med natur och andra vilda djur.  

Ön Assateague är en plats med drömlika stränder, mängder av olika fågelarter, andra vilda djur, och framför allt, en stor mängd av skyddade vildhästar.

Bildkälla

island1

Assateagueponnys är förvildade hästar som härstammar från hästar som fördes till Amerika av européerna under slutet av 1400-talet.

Bildkälla

island2

Ponnyerna har blivit fridlysta då de enbart finns på ön och idag är det en nationalpark där ponnyerna får leva i vilt tillstånd.

Bildkälla

island3

Besökare på ön kan lätt komma i kontakt med hästarna, men är inte tillåtna att mata dem. Hästarna kan lätt bli matförgiftade om de äter samma processade mat som vi människor.

Bildkälla

island4

Ön är närmast unik för dess underbara inställning till dessa vildhästar. Detta är hästarna och djurens ö, helt enkelt. Assateagueponnys tros ha vandrat på ön enda sedan 1600-talet, men inget vet exakt hur de från första början hamnade på just denna ö.

Bildkälla

island5

I dag lever över 300 vildhästar på denna ö. Och genom åren har de lärt sig att bli helt själförsörjande på vad naturen har att erbjuda.

Bildkälla

island6

Ön vaktas och sköts av Nationalparkens anställda, som ser till att hästarna skyddas och får leva i fullständig harmoni.

Bildkälla

island7

I juli varje sommar samlas ungefär 150 hästar som guidas till att simma över kanalen till den närliggande ön Chincoteague. Där auktioneras en del hästar ut till pålitliga ägare och andra får genomföra hälsokontroller. Pengarna går tillbaka till hästarna då de används för att säkra öns framtid och investeras i att fortsätta bevara vildhästar och andra vilda djur.

Bildkälla

island8

Dessa hästar är så omtyckta och mytomspunna att de har blivit ovärderliga för lokalbefolkningen. De är till och med en vanligt förekommande teckning i skolan. Som på bilden nedanför.

Bildkälla

island9

Vi får hoppas att människorna fortsätter att respektera dessa magnifika hästar och deras frihet så att de kan fortsätta leva i harmoni med det vilda. Underbart!

Bildkälla

island10

Alla sådana här platser måste verkligen bevaras! Dela gärna om du håller med om det.