Världens äldsta katt har dött – blev 144 kattår. Vila i frid, Nutmeg!

Liz och Ian Finlay från Storbritannien träffade Nutmeg för 27 år sedan.

Det mötet skulle komma att förändra deras liv – och katten blev sedan dess en självklar och älskad del av familjen.

– Vi firar hans födelsedag i mars varje år, så vi vet att det var omkring mars 1990 vi fick honom, berättade Ian för tidningen Newcastle Chronicle förra året.

Enligt brittiska Metro brukade deras gamla katt, Spice, som dog på 2000-talet, ta med sig en kompis hem – Nutmeg. Till slut adopterade de honom, och när de tog med honom till veterinären fastslogs att han var fem år gammal vid tillfället.

Nutmeg levde ett lugnt och hälsosamt liv hos familjen Finlay, men 2015 drabbades han av en allvarlig stroke, skriver People. Då fick han åka till en stor veterinärklinik i Newcastle, och först såg det ut som om han skulle klara sig bra.

تم نشره بواسطة ‏‎MSN‎‏ في 20 سبتمبر، 2017

– Vi har älskat honom och tagit hand om honom. Han har bara tre tänder kvar, men älskar kyckling så mycket att han ställer sig vid kylen när han vill bli matad. Han kommer och lägger sig i knät när det är dags att gå och lägga sig. Han är inte vår katt, vi är hans människor. Och han påminner oss om det hela tiden. Kanske är det just det som är hemligheten bakom hans långa och lyckliga liv, sa Liz Finley då till Mirror.

Men efter en tid förvärrades Nutmegs hälsa under sommaren, och den 29 augusti gick han bort.

– Vi känner att våra hjärtan blivit som utslitna ur kroppen. Han var vår lille pojke. Det gick utför så fort att man inte kunde tro det. Han led också av dåliga tänder och hade en dålig andedräkt på slutet. Vi visste att när vi gick till veterinären att han inte skulle komma hem. Men det var ingen tröst, sa Finlay till Metro.

Nutmeg var 32 år när han gick bort, och lär ha varit en av de äldsta katterna som vi känner till, skriver People. En katt lever i genomsnitt i 15 år. Nutmeg levde det dubbla – och blev alltså 144 kattår.

Familjen har inga egna barn, men ansåg så klart att Nutmeg var deras lille pojke, och säger i intervjuer att de inte planerar att skaffa en annan katt.

Vila i frid, Nutmeg. 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.