Världens äldsta panda är död

Världens äldsta panda är död. Jia Jia somnade in vid 06-tiden på söndagen i sitt hem på Ocean Park i Hongkong. Hon blev 38 år gammal.

Nu strömmar kondoleanserna in från hela världen.

Jia Jia var den äldsta pandan som levt i fångenskap. Hon bodde på Ocean Park i Hongkong och fyllde 38 år i augusti. Det motsvarar ungefär 114 människoår.

Ända sedan födelsedagen i somras har Jia Jia sjunkit i vikt och inte velat äta ordentligt.

– Normalt sett åt hon 10 kilo mat per dag, men nu på slutet åt hon mindre än tre kilo föda per dag. Samtidigt har hennes genomsnittliga vikt sjunkit från 71 kilo till drygt 67 kilo, skriver Ocean Park på sin Facebooksida.

På söndagsmorgonen försämrades hennes hälsa drastiskt och Jia Jia låg bara på marken utan att röra sig. Ocan Park tog då beslutet att låta henne somna in, för att minska lidandet.

Jia Jia blev med sina 38 levnadsår den äldsta pandan i världen i fångenskap. Medellivslängden brukar ligga runt 20 år. Trots hennes höga ålder kom beskedet om hennes död som en stor besvikelse.

– För oss, och särskilt den personal som i många år tagit hand om Jia Jia, kom denna dag alldeles för tidigt. Även om många var mentalt förberedda på det så är det fortfarande mycket upprörande, säger personalen man på Ocean Park.

Jia Jia har under sitt liv hjälpt till att främja bevarandet av hotade pandor. Genom henne har man på Ocean Park lärt besökare och skolelever hur viktigt det är att bevara pandornas naturliga miljö.

– Vi är stolta över hur mycket Jia Jia bidragit till att sprida kunskap under sitt liv.

Vila i frid, Jia Jia.

Djurbiblen står på djurens sida. Gilla om du också gör det.