Ett helt land sörjer tigern Machli.

En av de äldsta tigrarna i världen har gått bort, meddelar Ranthambore nationalpark i Indien. Machli, som besktivits som Indiens populäraste tiger, blev 20 år gammal – en imponerade ålder för en tiger.

Tusentals människor sörjer nu hennes död.

Machli var storfavorit i nationalparken, och lockade många turister till Ranthambore. Hon brukade kallas ”damen vid sjön” eftersom hon gillade att vara nära vatten och hade en fläck på kinden som påminde lite om en fisk.

Tigrar blir vanligtvis 10-15 år gamla, men Machli hann bli hela 20 år. Den sista tiden kämpade hon med en del smärtor och sjukdom. Hon hade förlorat i stort sett alla tänder och var blind på ena ögat.

I torsdags orkade inte hennes kropp med längde och hon somnade in.

Machli var känd för sin styrka och när hon var yngre lyckades hon bland annat jaga och döda en 4 meter lång krokodil. Den imponerade jakten fångades på film och har setts av över 5,5 miljoner människor.

Machli fick 11 ungar under sin livstid, och man tror att runt 60 procent av tigrarna i Ranthambore nationalpark är ättlingar till henne. 

Hon var en otrolig mamma, och skrämde bort alla tänkbara hot mot hennes ungar. Till och med stora tigerhanar blev rädda för Machli.

Det finns bara runt 4 000 tigrar kvar i det vilda. Det kan jämföras med att det finns runt 5 000 tigrar i fångenskap, på zoo och hos privata ägare – bara i USA. Machlis ättlingar kommer förhoppningsvis leva långa liv och hjälpa till att öka populationen av de vilda tigrarna.

Machli skänker hopp om tigrarnas framtid, och jag är glad att hon fick ett så långt och lyckligt liv. Alla tigrar förtjänar att leva i frihet!

Strax efter Machlis död hedrades hon i en ceremoni där hela hennes kropp täcktes av blommor. Hon kremerades sedan i parken där hon levt hela sitt liv. 

 

Vila i frid Machli!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.