Varningen: 20-tal hundar döda i ny hundsmitta – här är symptomen du ska hålla koll på

Ett 20-tal hundar beräknas ha dött av en ny hundsmitta som brutit ut i Oslo. Nu befarar experterna att smittan är påväg mot Sverige.

– Det finns ingen systematisk översikt över alla sjukdomstillfällena, men det antas att minst ett 20-tal hundar har mist livet så här långt, säger veterinären Sasja Rygg till norska NRK.

 

Foto: Public Domain Pictures

Den nya hundsmittan som sprider sig i Norge beräknas ha startat i Oslo och spridit dig som en löpeld utanför stan. Då fall har upptäckts väster om Oslo, mot gränsen till Värmland, befarar Svenska Kennelklubben att den dödliga smittan även ska sprida sig till Sverige.

– Naturligtvis kan det vara så att smittan kommer till Värmland om någon åker till Norge och hunden blir smittad, men i nuläget finns inga restriktioner från någon myndighet om att åka över gränsen, säger Hans Rosengren, pressinformatör på Svenska Kennelklubben, till SVT Värmland.

Foto: Max Pixel

Symptomen du bör hålla koll på

Då smittan väckt oro bland många hundägare har Svenska Kennelklubben gått ut med en uppmaning till alla att omedelbart kontakta veterinär om de upptäcker följande symptom:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Blodig diarré

Norsk Kennel Klub skulle haft flera tävlingar i Norge under helgen, men ställer in samtliga.

Dela gärna Svenska Kennelklubbens uppmaning så att fler hundägare är på sin vakt.