Veterinärens varning: Hundar riskerar att dö i extrema hettan

Högsommarvärmen har parkerat över Sverige, med skinande sol och höga temperaturer.

Underbart och skönt tycker många – men det gäller också att vara vaksam.

Den extrema värmen kan inte bara vara ansträngande för oss människor, utan också för våra djur.

Nu går Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet, ut med en varning till alla hundägare. Detta rapporterar Aftonbladet.

Vi har tidigare berättat om den risk som hundar utsätts för, när temperaturerna kryper uppåt på kvicksilvret.

Till skillnad från oss människor så svettas inte hundar, och kan därför inte reglera kroppsvärmen. De är därför mer värmekänsliga – och har det tufft att hantera höga temperaturer och luftfuktighet.

Djurrättsorganisationen RSPCA har bland annat berättat om en hund som dog av värmeslag efter en promenad i hög värme, trots att hunden annars var helt frisk och vid god hälsa.

sol, värme
Foto: Shutterstock

”Organen kan slås ut”

När extremhettan nu parkerat över Sverige har Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet, gått ut med en varning till alla hundägare.

Hon förklarar att i synnerhet när hundar sitter instängda i bilar, så kan det utgöra en livsfara. Och det kan gå snabbt.

– Organen kan slås ut och de kan få kramper och dö av olika orsaker, säger Caroline Caldemar till Aftonbladet.

hund, värmeslag
Foto: Shutterstock

Skydda hunden i värmen

Om hunden har drabbats av värmeslag så kan den bland annat kräkas, få skakningar eller kramper. Det är viktigt att skydda hunden så gott man kan.

– Är det ett lindrigt värmeslag så kan man som djurägare börja kyla ner dem själv, men det behöver man även göra om man ska sätta dem i en varm bil och ta dem till en klinik, säger Caroline Caldemar och fortsätter:

– Och när man är ute med sin hund så är det viktigt att se till att de har vatten att dricka och att man kan skölja dem med vatten eller lägger blöta handdukar på dem om de blir varma.

Tänk nu på att aldrig lämna era hundar i varma bilar. Ge dem mycket vatten och skugga för att skydda dem när det är varmt, och ta inte alldeles för långa promenader när det är som varmast.

Om du misstänker att din hund har drabbats av värmeslag, agera omedelbart! Här kan du läsa mer om vad du kan göra, och vilka symptom hunden kan visa.

Snälla, ta ett ögonblick och DELA denna viktiga varning med alla djurägare där ute – inga hundar ska behöva fara illa för att vi är oansvariga!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required