Vi gjorde det! Äntligen förstår partierna att vilda djur inte hör hemma på cirkus.

Kampanjen #IntePåCirkus blev en supersuccé. Tillsammans fick vi politikerna att lyssna och nu har Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna tydligare tagit ställning för ett förbud mot vilda djur på cirkus. – Det vi åstadkommit så här långt är fantastiskt, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus lanserades för två veckor sedan. Redan från första sekund har stödet från er läsare varit överväldigande.
Över 70 000 har skrivit under namninsamlingen och engagemanget har sannerligen inte gått politikerna förbi. Tre riksdagspartier bestämde sig efter kampanjen för att tydligare ta ställning i frågan om elefanter och sjölejon på cirkus.
När Djurens Rätt inför valet 2014 frågade alla partier om vilda djur borde vara förbjudna på cirkus, svarade S, KD och M så här.

Socialdemokoraterna: Vi tycker att utredningen har goda argument för att ytterligare begränsa användningen av djur på cirkus men ytterligare beredning och diskussion krävs för framtida ställningstagande.
Kristdemokraterna: Djur som lever på cirkus eller dylika verksamheter skall vårdas enligt djurskyddslagens bestämmelser.
Moderaterna: Dessa förslag är just nu under beredning i regeringen.

Efter #IntePåCirkus låter det annorlunda. Kristdemokraterna är nu extremt tydliga med vad de tycker i frågan och säger: ”Vi tycker det är bra att man förbjuder elefanter och sjölejon. Det är inte deras naturliga miljö”.
Socialdemokraterna gav länge luddiga svar, men även dom lyssnade och sa till slut: ”Vi tycker inte att elefanter och sjölejon hör hemma på cirkus, om man med cirkus menar en kringresande föreställning där djuren transporteras långa sträckor”.
Moderaterna gav inget lika klart besked, men menade i alla fall att sjölejon inte hör hemma på cirkus.
– Nu är i princip samtliga partier för ett förbud för elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige, säger Peter Nilsson.

Kampanjen är ännu inte mål. Målet är att ett förbud ska införas.
– Det är nu dags för politikerna att agera och vi kommer fortsätta att ligga på dem för att ord ska omsättas i handling, säger Peter Nilsson.
– De resultat vi har uppnått fram visar vilket starkt engagemang som finns i denna fråga, vilket också avspeglas i den opinionsundersökning vi släppte som en del i kampanjen och som visade att 7 av 10 svenskar är för ett förbud av vilda djur på cirkus.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.

Publicerad av Newsner Djur