Vilande igelkottar dödas av gräsklippare i trädgården – så kan du rädda de oskyldiga djuren

Robotgräsklipparen syns i var och varannan trädgård nu för tiden. Och visst kan de underlätta i vår vardag en hel del.

Men för djuren är robotgräsklipparen ett riktigt monster.

Allt fler igelkottar skadas av robotgräsklippare i våra trädgårdar. Många så allvarligt att de faktiskt dör.

På senare tid har viltrehabiliterare i Blekinge fått in flera rapporter om skadade och döda igelkottar till följd av gräsklipparen, rapporterar P4 Blekinge.

”Var i princip döende”

Lena Nellbring från Karlshamn stötte på en av de igelkottar som drabbats av den självgående gräsklipparen.

– Jag märkte att det var något konstigt med edn då det var fullt av flugor. Så jag gick och tittade på den, sedan gick jag vidare hem. Men spå tänkte jag att jag måste gå och kolla den igen och tänkte att den behöver mat och vatten, säger hon till P4 Blekinge.

Foto: Shutterstock

Lena gick hem och packa ihop lite saker att ta med sig. Bland annat lite hundmat och vatten, en låda och några handskar.

Men igelkotten var inte alls sugen på varken mat eller vatten.

– Jag lyfte upp honom i lådan för att lägga honom i skuggan men han åt fortfarande inte. Så jag lyfte på honom och då ser jag att hela ansiktet var borta, näsan hängde och igelkotten hade ett stort jack i huvudet. Han var i princip döende, säger hon till Sveriges Radio.

Kolla gräsmattan i tid

Viltrehabiliteraren Bengt Arne Nilsson arbetar i Sölvesborg där han får flera samtal om dagen om att igelkottar ligger på gräsmattan under dagtid.

Enligt honom kan temperaturförändringar göra att igelkottarna tar en paus och vilar lite. Men det är också det som är farligt. För när gräsklipparen kommer i full fart mot det stackars djuret finns det inget som kan få den att stanna och då är olyckan ett faktum.

Bengt Arne uppmanar därför alla att man tar ett varv runt gräsmattan för att se så att det inte ligger någon igelkott där innan man startar sin gräsklippare.

Viktig påminnelse till alla där ute. Sprid gärna så att inga fler igelkottar dör till följd av våra robotgräsklippare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required