Vill du slippa fästingbett i sommar? Här är enkla knepet som alla borde veta

Efter en riktigt seglivad vinter börjar det äntligen kännas som att sommaren närmar sig med stormsteg.

Det finns mycket att tycka om med sommaren, sitta på uteserveringar, bada, vara ledig och så tycker jag hemskt mycket om att vandra. Men det finns en sak som inte verkar gå att undvika men som man helst hade sluppit.

Myggbetten tycker jag inte är så farliga, även om det såklart kan vara lite irriterande ibland, men fästingar är någonting jag bara inte klarar av.

Pixabay

Jag har själv klarat mig nästan oskadd från detta hemska spindeldjur, även om jag fått några bett genom åren så har jag aldrig blivit sjuk.

Fästingarna är så lömska och små från början att det kan vara fullkomligt omöjligt att få syn på det lilla kräket innan det är försent och den bitit sig fast i huden. Svåra att få bort är de små odågorna också.

För att så många som möjligt ska slippa bli fästingbitna i sommar har vi här sammanställt en liten lista med tips som kan komma väl till hands om du tänkt vistas utanför stan i sommar.

Dels kan det vara bra att vaccinera dig så att du inte drabbas av TBE, men du kan även använda dig av eteriska oljor för att hålla de små kypen på säkert avstånd.

Här är fem eteriska oljor som sägs vara perfekta för att avskräcka fästingarna:

  1. Lavendel, lavendel har en mycket trevlig doft tycker de flesta människor, men insekter står inte ut med denna doft.
  2. Polejmynta är en släkting till myntan men den är giftig för insekter
  3. Citrongräs doftar underbart gott av citrus, denna olja kan med fördel styrkas direkt på huden
  4. Eukalyptus ska både vara bra för at hålla insekter på behagligt avstånd men också lindra bett och klåda om råkat illa ut.
  5. Lime insekterna gillar inte denna doft och kommer inte i närheten om du baddat lite på huden, du kan även spraya lite olja på kläderna för ännu bättre skydd.
Flickr

Om inte dessa oljor hjälper kan du alltid tänka på följande:

• Gå mitt i stigarna och undvika att gå i ris och högt gräs, särskilt på morgnarna och i fuktig terräng

• Ha heltäckande byxor med strumpor utanpå, alt stövlar, när man är ute i fästingterräng. Ljusa plagg gör det lättare att se och borsta bort eventuella fästingar.

• Inspektera dig noggrant efter naturvistelse och avlägsna eventuella fästingar som bitit sig fast, så snabbt som möjligt. För det mesta överförs ingen smitta under de första timmarna, så ju tidigare man tar bort dem, desto mindre risk för infektion.

Vill du att krypen ska hålla sig så långt ifrån dig som möjligt?

Dela då denna artikel så att även dina vänner följer dessa råd, så ska ni se att ni slipper bett i sommar!