Yes! Fästingarna dör i hårda vinterkylan och därför blir det fästingfritt i sommar.

Det svenska vintervädret ställer till med problem på sina håll. Men för alla som ogillar vintern kommer nu ett glädjebesked. Den hårda kylan innebär att det sannolikt kommer finnas betydligt färre fästingar till sommaren – eftersom de har svårt att klara sig över vintern.

Fästingar är väl, kort sagt, ett mindre uppskattat djur hos oss människor. De suger blod, kan smitta oss med sjukdomar som borrelia och hjärnhinneinflammation och de tycks aldrig försvinna från våra älskade hundar.

Men i år kan det bli desto mer fästingfritt. Fästingarna trivs bra i plusgrader och brukar klara sig när det är milda vintrar – men nu, när kylan har slagit till på allvar, får de svårare att överleva.

Biologer vid Åbo universitets biologiska institution har kartlagt fästingförekomsten i Finland och enligt finska YLE har de konstaterat att det i år troligen kommer vara mycket färre fästingar, något som vi märker av tydligt i sommar.

YLE skriver att fästingarna, som är kallblodiga, måste krypa långt ner i marken för att skydda sig mot kylan: för ju kallare det är, desto fler fästingar dör. Samtidigt har de svårt att skydda sig när det är snöfattigt.

– Om det är lite snö och mycket tjäle förväntar man sig att de fryser bort, säger professor Sven Bergström vid Umeå universitet i en intervju med SVT Västerbotten.

Publicerad av Newsner, gilla gärna