80% av Sveriges fattigpensionärer är kvinnor – nu startar Marianne uppror: ”Det är så jävla gräsligt”

Tolv procent av Sveriges pensionärer är fattiga, enligt EUs mått. Majoriteten av dessa är kvinnor, mycket tack vare att deras inkomstgrundade pensioner är låga, enligt Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.

Detta var anledningen till att pensionären Marianne Eriksson satte ner foten och startade ’Tantpatrullen’. En rörelse som kämpar för att förändra pensionssystemet. Marianne är en av eldsjälarna du kan läsa om i Newsners artikelserie Du gamla, du fria?

När Marianne Eriksson fick se hur väninnor och andra kvinnor i hennes omgivning knappt fått livet att gå ihop på grund av så låga utbetalningar fick hon nog.

– Jag kände att pensionssystemet måste ändras. Man ska inte behöva tänka på att börja spara till pensionen redan när man är 20, säger Marianne till Newsner.

Värvade medlemmar

Många kvinnor över 65 som lever ensamma och som haft låg lön större delen av sitt liv har det knapert ekonomiskt. Detta på grund av det nuvarande pensionssystemet. Den låga andel som betalas tillbaka i pensionsåldern täcker endast boende för många, och för vissa knappt det.

Detta fick Marianne Eriksson att rasa. Tillsammans med sin väninna startade de Tantpatrullen, en rörelse som jobbar för att få regeringen att ta tag i det svenska pensionsystemet.

– Man måste ändå se att vi har över 300 000 fattigpensionärer idag, och 80 procent är äldre kvinnor. Man får en liten del av sin lön men utgifterna är det samma. Man får ju inte rabatt på hyran för att man är pensionär, till exempel, säger Marianne till Newsner.

Marianne Eriksson. Foto: Privat

”Medellivslängden sjunker bland kvinnor”

Det var för fem år sedan som Marianne Eriksson och Birigitta Sevefjord sttartade Tantpatrullen. Idag är de cirka 700 medlemmar, som arbetar aktivt för att uppmärksamma orättvisor i det svenska pensionssystemet i hopp om en förändring. Bland annat så kontaktar de politiker, och samlas utanför riksdagen för att protestera.

– Vi ser att medellivslängden sjunker bland kvinnor på grund av att de har det dåligt ställt och blir deprimerade. Det är så jävla gräsligt, säger Marianne.

Foto: Tantpatrullen

För Marianne är pensionssystemet en hjärtefråga. Liksom de andra medlemmarna i Tantpatrullen, som i dagsläget fortsätter att växa.

Ett av rörelsens huvudsakliga mål och förhoppningar är att pensionsgruppen ska avvecklas, och att pensionsfrågan ska gå tillbaka till riksdagen.

– Jag tycker att partierna ska återerövra pensionsfrågan. I den där gruppen finns det två partier som inte ens är representerade, och alla beslut tas i skymundan. Det finns ett så stort ointresse av att diskutera det här. Vi vill se att man tar bort pensionsgruppen, och vi kommer jobba aktivt för att få fler medlemmar att stå bakom det, säger Marianne.

Mer om Tantpatrullen och deras engagemang kan du läsa här.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]