10 dramatiska saker som bara den som har haft mens kan förstå.

När det läcker, inte finns någon toalett eller när tampongerna och bindorna är slut – det känner alla kvinnor igen sig i. I dag, lördag, är det den internationella mensdagen, som uppmärksammas av organisationen Wateraid för tredje året i rad. Förra året släppte organisationen filmen ”Om män hade mens”. Inför årets mensdag släppte Wateraid en ny film: ”Period dramas”. Titta och se om du känner igen dig! Eller kanske du känner igen din partner.  

På flera håll i världen är det fortfarande tabubelagt och stigmatiserat med mens, trots att det är naturligt. Det vill Wateraid uppmärksamma med sin film. De vill också informera om att över en miljard personer i världen saknar tillgång till toalett.

Bristen på toaletter har inverkan på kvinnors hygien och hälsa. På många håll tvingas flickor och kvinnor stanna hemma från skola och arbete när de har mens.

– Menstabut och bristen på toaletter och rent vatten är stora hinder för global utveckling och jämställdhet, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare vid Wateraid Sverige, i ett uttalande.

mens


Bildkälla: Youtube

I sin nya film har Wateraid klippt ihop scener från kända kostymdramafilmer, som på ett humoristiskt sätt får illustrera de problem som kan uppstå när en kvinna har mens. ”Det här kan tyckas en aning dramatiskt … men det verkliga dramat är att över en miljard människor världen över inte har tillgång till en toalett när de har mens”, avslutas filmen.

– Vi vill uppmärksamma att över en miljard kvinnor inte har någon toalett som de kan använda när de har mens, något vi tycker är helt oacceptabelt, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Se filmen nedan och dela vidare för att stå upp för alla människors rätt till tillgång till toaletter!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna