11-årige Alexander är född och uppvuxen i Sverige – nu riskerar han utvisning till Uzbekistan

Tänk dig att tvingas flytta från ditt hem och skiljas från dina vänner för att bli utvisad till ett land där det råder oroligheter. Den rädslan får 11-årige Sundsvallsbon Alexander leva med varje dag. Trots att det är 13 år sedan som hans föräldrar flydde till Sverige har de inte fått uppehållstidstånd eller blvit svenska medborgare, vilket gör att de när som helst kan utvisas. 
– Jag känner mig jätterädd och arg när jag tänker på det, säger Alexander.

11-årige Alexander och hans familj lever i ett vakuum. Föräldrarna flydde från Uzbekistan till Sverige år 2004, och ett år senare fick de Alexander. Sedan dess har familjen sökt permanent uppehållstillstånd två gånger, men fått avslag. När Alexander fick veta detta blev han orolig, då han bott i Sundsvall i hela sitt liv och har många vänner där. 
– Han är bekymrad och frågar ofta: inte kan de väl kasta ut mig, jag är ju svensk? säger hans mamma till Aftonbladet.

Eftersom att läget i Uzbekistan är riskabelt så säger Migrationsverket och gränspolisens direktiv att ingen ska behöva tvångsutvisas dit, trots det får familjen inget uppehållstillstånd. 

I väntan på asylprocessen anställdes pappan legalt, det var fem år sedan. Under den tiden har han tjänat drygt 300 000 om året och skattat cirka 100 000 varje år. Han har sökt arbetstillstånd två gånger men fått avslag då familjens pass fattas enligt Migrationsverket. 

Strax innan jul kom vad som kändes som ett hårt slag för familjen. 
– De ringde från Migrationsverket och sa att jag inte får jobba kvar. Jag fattar ingenting, säger pappan när Aftonbladet träffar honom. 

Alexander går nu runt med ständig oro över att de ska få flytta, eller att hans föräldrar ska försvinna från honom.

– Ibland har jag svårt att koncentrera mig och att sova. Jag är jätterädd, säger Alexander och tillägger:
– Då tänker jag på min dröm, om att bli professionell fotbollsspelare och då blir jag lite gladare. 

Dela gärna om du känner sympati för 11-årige Alexander och hans familj.