11 tecken på att du har ett bra liv trots att det inte alltid känns så.

Många av oss är ganska dåliga på att uppskatta vad vi faktiskt har. Det är lätt att fokusera på vad vi inte har i stället. Pengar till den där resan, råd med en ny garderob, någon att hålla i handen när åskan går eller den perfekta kroppen. Och ibland känns livet lite extra hemskt. Det kan vara för att det regnar ute, för att du måste jobba helg, inte klarat ett prov eller nyligen blivit lämnad. Då är det ibland svårt att hålla humöret uppe, och det kan kännas som att världen rämnar runt omkring. Det gör den inte. De flesta av oss har oerhört mycket att glädjas över. Här listar vi, med inspiration från Lifehack, 11 tecken på att du egentligen har det rätt bra. Det kan vara värt att tänka på ibland.

1. Du har levt och lärt

Det har sannerligen inte varit lätt alla gånger. Men varenda motgång har gjort dig starkare, vartenda misslyckande har gjort dig smartare. Och allt som hittills har hänt, bra som dåliga saker, har lett dig dit du är i dag. Och till den person du är i dag. Det finns ett ordspråk som säger att misslyckanden är framgång så länge vi lär från dem.

2. Du har en skön säng att sova i

Över hela världen finns det människor som inte har råd med mat, hygienartiklar, kläder – eller sängar. På vissa håll i världen tvingas familjer sova ihop sig på smutsiga golv. Det kan vara trångt, kallt och blött – medan de flesta av oss i Sverige sover torrt, skönt och med mycket utrymme i stora, mjuka sängar.

3. Du strävar efter att bli bättre

Ibland känner man sig misslyckad. Man är ledsen, frustrerad och irriterad för att man inte lyckas med det man vill lyckas med. Självklart är detta inga härliga känslor – men de visar att du fortfarande försöker. Du har inte gett upp. Du har mål du strävar efter. Fortsätt med det! Lyckan och framgången finns runt hörnet.

4. Du är fylld av och omgiven av kunskap

Kunskap är makt. Och i det samhälle vi lever i i dag finns alla möjligheter till kunskap, för den finns överallt runt omkring oss. Vi lär oss varje dag. Man kan ta en kurs på ett universitet, få tips och råd från sina vänner eller använda internet som oändlig informationskälla. Plus att de flesta av oss har en stadig grundskoleutbildning att stå på.

Bildkälla: Mostphotos

612253-relaxing-at-the-grass

5. Du har mat på bordet

Även om du lagar den själv, någon lagar den åt dig eller du oftast går ut och äter på restaurang så har du förmodligen möjlighet att äta mer än du både vill och behöver. Du funderar inte på OM du kan äta i morgon, utan på VAD du ska äta i morgon. Och visst finns det lite lycka i varenda måltid, i varenda bit paj, i varenda middagsögonblick som delas med andra.

6. Du har möjlighet att göra val

Det är inte alla som har möjlighet att välja, eller vet att de har möjlighet att välja. Men det har du! ”Valen, inte slumpen, bestämmer ditt öde” sa Aristoteles. De går inte välja och vraka i alla tillfällen i livet – men njut av de tillfällen du har. Om det så är mellan jordgubbs- eller päronsmak eller om du ska resa till Thailand eller USA.

7. Du har rent vatten

Miljoner människor saknar tillgång till rent vatten men du kan bara vrida på kranen och det flödar ut. Du kan dricka iskallt vatten och duscha dig ren. Så uppskatta det långa varma badet eller flaskan med vatten efter träningen nästa gång. Vatten är lyx vi tar för given.

Bildkälla: Mostphotos

253409-woman-in-bath

8. Du har en dröm

Ja, de flesta av oss drömmer. Om drinkar på karibiska stränder, om att lära oss segla eller bli kära. Medan andra är så fokuserade på att överleva att de inte har tid eller möjlighet att drömma sig bort eller bygga upp mål att sträva efter. Så fortsätt fantisera och sträva efter att uppnå drömmarna. För det är möjligt!

9. Du har kläder

Ibland vill man kasta ut allt och byta garderob helt. Men vi har i alla fall kläder. Mängder av dem. Vi kan gå utanför dörren utan att frysa, i hela och rena kläder. Vi har flera uppsättningar skor och när de går sönder kan vi köpa nya. Det är inte alla som kan det.

10. Du kan förlåta

Många har förmodligen gjort dig orätt genom åren och ibland är det svårt att förlåta. Men vi har alla möjlighet, och måste, förlåta för att inte bli bittra och arga resten av livet. Att kunna förlåta båda andra och sig själv är viktigt och nödvändigt för att kunna gå vidare med livet. Och det är egentligen ganska fantastiskt hur mycket en människa kan stå ut med och ändå glömma.

Bildkälla: Mostphotos

816456-attractive-young-couple

11. Du kan skaffa internationella vänner

Med hjälp av internet och vårt ökade intresse för att resa kan de flesta av oss enkelt skaffa vänner över hela Sverige och världen. På så sätt lär vi oss också mer om varandra och får en ökad acceptans för andra människor, länder och kulturer. Och det om något är väl ett tecken på att vi har det bra!?

Det finns många fler tecken än så här på att du har det bättre än du ibland tror. Du kanske har någon att dela livet med, du är eller har varit kär, du har ett jobb att gå till, du har en stabil inkomst och du har ett socialt liv du älskar. Självklart har vi alla våra svackor då och då och de behövs för att vi ska kunna uppskatta vad vi faktiskt har. Men ibland har vi nog lite för nära gnället. Så försök tänka efter och uppskatta hur bra du faktiskt har det. Globalt sett är det få förunnat.

Dela gärna vidare om du håller med. Och kanske kan du och dina vänner bygga på listan?