12-barnspappan Ali har diskat i 13 år på lyxrestaurangen – nu blir han delägare som tack

Noma har under flera år korats till världens bästa restaurang enligt San Pellegrino Worlds 50 best restaurants. Restaurangen har även belönats med två stjärnor i Guide Michelin.

Nu har ägaren René Redzepi beslutat att tre av de mest trogna i personalen ska få en bit av kakan. En av dom, diskaren Ali Sonko som arbetat på restaurangen i hela 13 år.

Ali som är 62 år gammal men ser ut att vara i 40-årsåldern är dessutom stolt far till tolv barn.

På en fest inför restaurangens flytt till nya lokaler tillkännagavs upplägget där Ali, och två medarbetare till ska få en del av företaget.

Service chef Lau Richter och Ali som varit med enda från början, och även James Spreadbury som varit manager de senaste åtta åren.

Facebook/Berlingske

Restaurangen som huserat under samma tak sedan 2003 hade sin sista service i dom gamla lokalerna i fredags.

Ali blev känd redan 2010 när han tillsammans med sina kollegor skulle mottagit pris för världens bästa restaurang i London.

Men trots att han bott i Danmark i 34 år så fick han inte komma in i landet utan ett visum från sitt hemland Gambia. När Ali inte kunde närvara tryckte kollegorna upp T-shirts med porträtt på Ali som de hade på sig på scenen när priset skulle tas emot.

Wikimedia Commons

När Noma fick utmärkelsen igen två år senare lyckades de ordna med Alis papper i tid och det var också han som fick hålla tacktalet inför världspressen.

Så här säger ägaren och chefskocken René Redzepi till Beringske:

”Ali är både hjärtat och själen i vår restaurang. Jag tror inte att folk förstår vad det betyder att ha någon som Ali i restaurangen.

Han ler alltid trots att han har 12 barn att ta han om. Dessutom heter min egen pappa Ali och när han kom till Danmark så jobbade han också som diskare”.

Facebook/PaladarMusical

Att vara diskare anses nog inte som så ärofyllt av många men René gör verkligen helt rätt som visar hur viktiga alla delar av ett företag är för att det ska fungera.

Dela gärna detta för att hylla både Ali och René för att dom visar att alla människor är lika viktiga oavsett vilken titel man har.