16 bilder som beskriver psykisk ohälsa – sättet det görs på är väldigt vackert

Psykisk ohälsa kan de allra flesta relatera till på ett sätt eller annat. Även om man själv inte är drabbad så finns det säkert någon i ens närhet som är det.

Psykisk ohälsa har länge varit någonting som man inte gärna pratar om öppet och det kan kännas lite skamligt även om det absolut inte borde göra det.

Förutom att det är jobbigt att leva med psykisk ohälsa på grund av själva sjukdomen så blir det så klart ännu jobbigare om ens omgivning inte förstår.

För några år sedan när jag pluggade jobbade jag extra som mentalskötare, jag lärde mig mycket och det är någonting jag har nytta av varje dag.

Jag har en helt annan förståelse för människor idag.

Psykisk ohälsa går sällan över men det går oftast att lära sig att leva med. Arkitekten Federico Babina har gjort en video för att förklara hur det är att leva med 16 olika former av psykisk ohälsa.

Han förklarar det utifrån ett hus i olika stadier av reparation. Mönstren är abstrakta men för dom som lever med någon i något av dessa tillstånd blir det väldigt lätt att känna igen sig.

Alzheimers

Autism

Demens

Bipolär

Depression

Schizofreni

Dyslexi

Dissociativ störning

Ångest

Insomnia

Fobi

Ätstörning

Könsstörning

Paranoia

Tvångssyndrom

Narkolepsi

Här kan du se filmen som Federico Babina har gjort:

Jag tycker att detta var ett både smart och vackert sätt att beskriva psykisk ohälsa på. Det är viktigt att vi pratar om det, ingen ska behöva skämmas.

Dela gärna om du också tycker det!