19-åringen poserar på stranden – nu hyllas hon av en hel värld för modiga bikinbilderna

Ovanliga diagonser och sjukdomar kan inte bara var påfrestande för den drabbade, rent fysisk. 

Tyvärr finns det också många fördomar och ett förlegat synsätt på människor som inte ”ser ut som alla andra”. 

Därför är det väldigt viktigt att vi försöker oss lära oss mer om ovanliga sjukdomar och de personer som lever med dessa, för att öka förståelsen och medvetenheten. 

Ett sätt att göra detta är lyfta fram förebilder, som vågar pratar öppet och visa upp verkligheten – trots att den inte tillhör normen. 

Isa-Bella Leclair föddes med Parkes-Webers syndrom, en genetisk sjukdom som bland annat ger bieffekter i form av lymfödem.

Som ett resultat av detta samlades en stor mängd vätska i hennes högra ben, vilket gjorde att benet växte sig väldigt stort när Isa-Bella var mycket ung.

Med tiden hade Isa-Bellas ben blivit två gånger sin normala storlek. 

”Jag förstod att något var fel, bokstavligen redan när hon föddes”, säger Isa-Bellas mamma. 

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

När Isa-Bella Leclair skulle börja studera på universitetet vägde hennes högra ben 18 kilo. 

Att delta i fysiska aktiviteter var i stort sett omöjligt – att hitta ett par jeans som passade fanns inte på kartan. 

Och eftersom Isa-Bellas högerben alltid har dragit blickarna till sig, fick hon ofta frågor och misstänksamma blickar riktade mot sig.

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

”Folk stirrade på mig i affären. Jag var tvungen att växa upp fortare än andra barn, jag var tvungen att acceptera att folk var nyfikna”, säger Isa-Bella och fortsätter: 

”Menj ag brukade förklara för de som var i min egen ålder att jag var född så här”. 

Lyckligtvis har Isa-Bella, som är från Kanada, hela tiden fått stort stöd från sin familj – speciellt från systern Danyka. 

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

Men även om Isa-Bella haft ett gott självförtroende och överlag var en framåtperson, hände det ibland att hon bara ville gömma sitt ben. 

Att sticka ut så mycket var inte lätt.

”Som mamma förväntade jag mig nästan att hon skulle komma hem från skolan gråtandes, eftersom det inte gick att göra något åt sjukdomen. Men det hände aldrig, inte en enda gång”, säger mamman till Daily Mail

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

Vid 19 års ålder bestämde hon sig dock för att göra något, som skulle komma att inspirerar miljontals människor.

Det började egentligen bara som en selfie på en familjesemester i Flordia. Men ganska snart fick fotot stor spridning, på sociala medier. 

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

Många tyckte det var väldigt modigt av Isa-Bella att posera i bikini och visa upp sitt ben. 

”Jag tror att det är viktigt för alla människor med hälsoproblem att försöka bli friska, men det är lika viktigt att försöka älska dig själv och acceptera vem du är”, säger Isa-Bella.

© Facebook/Isa-Bella Leclair 

”För mig handlar skönhet inte bara om utsidan. När jag säger att någon är vacker, då ser jag framför mig någon som får mig att må bra”, säger Isa-Bella och fortsätter:

”Min sjukdom ska inte bara få definiera mig och det finns inte på världskartan att jag skulle låta den hindra mig från att bära bikini eller en fin klänning”. 

© Facebook/Isa-Bella Leclair

Sedan bikinibilderna har Isa-Bella vunnit en skönhetstävling i hennes hemstad Campbellton, New Brunswick, Kanada.

Hon försöker ofta att berätta om Parkes-Webers syndrom och hur det är att leva med lymfödem, bland annat genom att skriva egna artiklar.

Hennes mål är att fortsätta öka medvetenheten och kunskapen kring det hon och många andra går igenom. 

© Facebook/Isa-Bella Leclair

Nu har Isa-Bella tagit examen och hon går regelbundet på dränerande massage hos en sjukgymnast, Manon Tardif, som har gett lovande resultat.

Ett stort lycka till i framtiden till dig, Isa-Bella!

Titta gärna på videon nedan för att se hur denna modiga tjej förändrade normerna för vad som anses vara skönhet, ett foto i taget.

Visst är det upplyftande att se en så glad och positiv ung tjej göra sitt bästa för att hjälpa andra som kanske inte alltid är nöjda med sin kropp? 

Jag tycker i alla fall att Isa-Bella förtjänar en väldigt stor applåd för sitt mod, det krävs en hel del mental styrka för att våga göra det hon gjort.

Dela gärna vidare hennes historia, förhoppningsvis kan ännu fler få chansen att inspireras av denna 19-åring!