20-åring med Downs syndrom fick inget jobb. Nu är hans glassaffär en toksuccé.

När Blake Pyron föddes med Downs syndrom fick han höra, liksom många andra barn med Downs syndrom, att han kanske inte skulle kunna göra allt det han ville göra. Föräldrarna ville inte göra Blake besviken, men de stöttade honom villkorslöst i allt han gjorde. Det märkte snart också att meningen ”Det kan du inte göra” inte bet på Blake. Mamman, Mary, förstod att hennes son hade en vilja utan motstycke. Men i 20 år fick han höra från andra att han inte hade vad som krävdes för att få ett ”vanligt” jobb, när Blake tog examen var det ingen arbetsgivare i staden som ville ge honom en anställning. Men som så många gånger förr gick Blake sin egen väg. Den 7 maj öppnade han upp sin egen glassaffär och kan numera titulera sig som den yngste egenföretagaren i staden Sanger, Texas.  

blake1

När Blake föddes med Downs syndrom fruktade föräldrarna att deras son inte skulle kunna göra det som alla andra barn gjorde.

”När du får ett barn med särskilda behov så talar samhället om för dig att du inte ska förvänta dig något. Många mammor med barn som har Downs syndrom för höra detta: ”Din son kan inte göra det, din doter kan inte göra detta”, berättar Blakes mamma Mary Ann för ABC.

blake00
Change me to copyright source

Blake, som växte upp i den lilla staden Stanger i Texas, hade också tufft efter att han tog examen. Ingen ville ge honom jobb, eftersom det inte fanns några för personer med funktionshinder i staden. Efter en stunds funderande fick Blake en idé: Han ville öppna en glassbutik.

business1

Föräldrarna backade Blake till 100 procent och gjorde upp en affärsplan tillsammans med sonen. De tog sin idé till kommunen och fick grönt ljus för att sätta upp en glassvagn.

glass99

Stadens tjänstemän gav inte Blake någon särbehandling, de trodde på affärsplanen och gav tillstånd direkt. Med familjen i ryggen och en bror som hjälpte till att utforma glassmenyerna var Blake redo att starta upp sitt företag. En vän till familjen, 15-åriga Tanner Maples, hjälpte till med försäljningen.

glass1

Blake är den yngste egenföretagaren i hans staden, enligt hans mamma. Och han är även den enda egenföretagaren med Downs syndrom.

foretag11

När glassvagnen ”Blakes Snow Shack” öppnade strömmade folk dit och hela staden kom dit. Alla ville provsmaka glassen. Behöver jag säga att affärerna gick strålande?

oppna1

Även det lokala MC-killarna kom förbi för att hälsa på Blake och ta en glass i solskenet.

blake1

Flera tv-team och tidningsreportrar var också på plats vid invigningen. Så kul att se!

blake3

Blake lyckades med sin dröm, mycket tack vara att familjen stöttade honom.

”Vi fick höra att Blake inte skulle ha möjligheten att göra vissa saker, men vi struntade i det. Ni känner inte oss, ni känner inte vår grabb, så försök inte att tala om för oss vad som är bäst för honom. Vi trodde på vår son och titta nu, han är som vilken kille som helst”, säger mamma Mary Ann.

Facebook:Blakes Snow Shack

gosan11

Vilken kille du är, Blake! Gilla gärna om du vill önska honom lycka till i framtiden!