21-åriga Ida dödades i löparspåret – nu tvingas familjen betala mördaren

21 år gammal överfölls och mördades Ida Johansson i ett löparspår i Upplands Väsby. I februari i år dömdes 19-åriga Kristoffer Andersson för brottet där straffet blev rättpsykiatrisk vård. Nu tvingas Idas familj betala rättegångskostnader.

Det var den 5 augusti förra året som 21-åriga Ida Johansson överfölls och dödades i ett joggingspår i Upplands Väsby. Sex månader senare dömdes 19-årige Kristoffer Andersson för mord och brott mot griftefriden, straffet blev rättpsykiatrisk vård.

Nu tvingas Idas familj betala rättegångskostnaderna, vilket de anser vara kränkande. Schablonbeloppet för skadestånd vid uppsåtligt dödande är 50 000 kronor. I domen från Attunda tingsrätt står det att ”eftersom målsägandena har fått detta belopp via sin försäkring kan någon ytterligare ersättning inte utgå”, det skriver Expressen.

Idas familj är upprörda över hur rättsystemet fungerar. 
– Vi tycker det är ett helt orimligt beslut att förövaren slipper sitt straff på grund av att vi har en helt vanlig hemförsäkring som alla svenskar har, säger Östen Johansson till Expressen.

Via sitt försäkringsbolag fick föräldrarna 50 000 kronor var, de önskade då att Kristoffer Andersson skulle betala resterande del på 200 000 kronor, men så blev det inte. 

Idas familj tvingas nu betala 8 359 kronor till den dömde mördarens rättshjälpskostnad.

Mer om mordet på Ida Johansson kan du se här: