21 inspirerande och starka kvinnor i världen som har förändrat feminismen.

Artiklar med ordet ”feminism” i rubriken ser vi allt oftare. Och det är vi glada för! Kampen för att uppnå jämställdhet har pågått under flera generationer. Kvinnor från alla delar av världen har varit delaktiga för att nå dit vi är idag. För att belysa dessa stjärnor har vi här sammanställt en del av dem. Några av dem kämpar än i dag för vår framtid! Här är 21 fantastiska kvinnor som har stått upp för kampen om jämställdhet.    

1.MARLENE DIETRICH

Marlene tog en tydlig och stark ställning för kvinnor genom sitt mode. Hollywoodskådespelerskan bar byxor och en herrkostym i en tid då det ansågs absolut skandalöst. Hon sa en gång det berömda citatet: ”Jag klär mig för min image. Inte för mig, inte för allmänheten, inte för modet, inte för män.”

Twentieth Century Fox

2. BELL HOOKS

Den amerikanska författaren var känd för sin sociala aktivism som ofta syntes i hennes skrivande om förtryck, kvinnors rättigheter och ras. Bell förklarade i ett av sina litterära verk: ”Feminism är en rörelse för att stoppa sexism, utnyttjandet av kvinnor och förtryck.”

By Cmongirl (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.04.42

3. ROSIE THE RIVETER

Även fast hon är en fiktiv person, så har ”Rosie The Riveter” stått för den kvinnliga styrkan i den feministiska rörelsen. Hon representerade kvinnan som arbetade under andra världskriget. Den kvinnliga symbolen för styrka och förmåga är aktuell än idag.

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 14.33.47

J. Howard Miller

4. THE SUFFRAGETTES

Som en del av den första vågen av feminism, så kämpade gruppen ”The Suffragettes” (mestadels i USA och Storbritannien) för kvinnors rättigheter och särskilt för kvinnors rösträtt. Deras protester, både fredliga och radikala, gjorde att kvinnor äntligen fick rösträtt över hela USA 1920.

Bildkälla: Shutterstock

shutterstock_252135172

5. EVA PERON

Perons ledarskapstil och insatser spelade en betydande roll i Argentinas feministiska pionjärrörelse. Under sent 40-tal grundade Peron det kvinnliga Peronistpartiet, som hjälpte kvinnor att få rätt att gå på universitet och att rösta.

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 14.48.08

By NATIONALENCYKLOPEDIN (NATIONALENCYKLOPEDIN) [Public domain], via Wikimedia Commons

6. BETTY FRIEDAN

Den amerikanske författaren och aktivisten skrev ”Den feminina mystiken” 1963, som ofta tackas för att ha satt fart på den andra vågen av feminism. Friedan arbetade hela sitt liv för att skapa jämställdhet. Hon hjälpte till att etablera organisationer som populariserade den feministiska rörelsen i hela Amerika.

By Fred Palumbo, World Telegram staff photographer [Public domain], via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 14.54.22

7. GLORIA STEINEM

Som kanske ett utav de mest kända ansiktena inom feminism ledde Gloria Steinem den kvinnliga befrielserörelsen under 60- och 70-talen. Hon var medgrundare till den feministiska tidningen Ms. och var en av grundarna till flera kvinnliga grupper som ändrade synen på feminism.

By Mindy Kittay of Boulder, Colorado [CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 14.59.32

8. COCO CHANEL

Under åren då kvinnorna förväntades bära kjolar och klänningar så valde Chanel att klä dem i byxor och kostymer. Hon gav kvinnor bekvämligheten från mäns kläder och integrerade den i dammodet. Hennes design hjälpte till att befria kvinnor från modet som inte ännu utvecklats till det mer praktiska.

Commons Wikipedia

Gabrielle_Chanel_en_marinière

9. BARBARA WALTERS

Walters var inte bara den första kvinnliga ”co-värden” i ett nyhetsprogram (även fast hon bara tjänade hälften av hennes manliga medarbetare) – hon blev också det första kvinnliga co-ankaret på kvällssändning för ABC News. Hon har arbetat för att bana väg för kvinnor i hela arbetslivet.

Joella Marano [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.10.56

10. CORETTA SCOTT KING

Hon är mest känd för sitt äktenskap med Martin Luther King Jr och sitt arbete med Civil Rights, men Coretta Scott King ägnade en stor del av sitt liv åt kvinnors jämställdhet. Hon hjälpte till att grunda National Organization for Women 1966 och spelade en nyckelroll i organisationens utveckling.

By Herman Hiller / New York World-Telegram & Sun [Public domain], via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.19.05

11. MAYA ANGELOU

Genom sin litteratur, sina publika tal och sitt kraftfulla författande, inspirerade Maya Angelou både kvinnor och afroamerikaner att övervinna kön och rasdiskriminering.

Av York College ISLGP [CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.21.24

12. OPRAH WINFREY

Motiverad av den ojämställda lönen hon fick i början av sin karriär, startade Oprah sin egen tv-show och byggde därifrån ett imperium för att hjälpa kvinnor att växa, utvecklas och frodas. ”Jag hade aldrig sett mig själv som, eller kallat mig feminist, men jag tror inte att du kan vara en kvinna i denna värld och inte vara feminist.”

by Alan Light [CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.32.51

13. ELLEN PAGE

Skådespelerskan har varit allt annat än tyst om sina tankar kring feminism och sin kamp för jämställdhet. Hon har uttalat sig om kvinnors rättigheter i intervjuer, i pratshower och på pressmöten. ”Feminism blir alltid förknippat med att vara en radikal rörelse – bra. Det bör den bli”, har hon sagt.

Ninha Morandini [CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.47.40

14. MARGOT WALLSTRÖM

Margot har sedan sitt tillträde som utrikespolitisk minister drivit en hård feministisk politik som har skapat uppståndelse världen över. Hon har både kritiserats och hyllats för sin frispråkighet och sin kamp för sina ståndpunkter. Hon har satt feminism på den globala politiska agendan.

Torsten Hallberg/norden.org via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-11 kl. 17.19.18

15. SHERYL SANDBERG

Som Facebooks operativa chef påbörjade hon den banbrytande ”Lean-In”-rörelsen med sin bok om att uppmuntra kvinnor att utmärka sig i arbetslivet. Både Sandberg och ”Lean In” sponsrade senare ”Ban Bossy”-kampanjen 2014 som hade en rollbesättning med bland annat Condoleezza Rice, Beyonce, Jane Lynch och Jennifer Garner.

Av World Economic Forum from Cologny, Switzerland via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 15.52.42

16. LENA DUNHAM

Författaren och skaparen av HBO:s ”Girls” har varit frispråkig med att definiera sig själv som feminist. I samma stil bryter hon formen för den typiska ”kvinnliga tv-karaktären”i sina skapade karaktärer i tv-serien.

By David Shankbone (Own work), via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 20.10.31

17. OLIVIA WILDE

Skådespelerskan har spelat en stor roll genom att uttala sig offentligt om sexism i Hollywood under The State of Female Justice toppmötet i Los Angeles. Sedan hon blev mamma har hon också tydligt uttryckt sina åsikter för kvinnors rättigheter att amma offentligt.

By Nan Palmero from San Antonio, TX, USA, via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 20.13.41

18. MALALA YOUSAFZAI

Denna modiga 17-åring blev snabbt känd med sin memoar ”I Am Malala” där hon skrivit om sin orädda resa som en ung student i Pakistan. Sedan dess har Malala rest världen runt och föreläst om utbildningsrättigheter för kvinnor och barn.

Claude Truong-Ngoc via Wikimedia Commons

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 20.18.37

19. BEYONCE

Beyonce har länge varit feminist, men med lanseringen av hennes senaste album ”Lemonade” så tar hon en hundraprocentig ställning. Hon har utöver feministiska citat i sina låttexter även stolt uppträtt framför ordet ”feminist” på sin scen och uttalat sig i flera medier.

By Nat Ch Villa

512px-Beyonce_-_Montreal_2013_(3)

20. EMMA WATSON

Som en av generationens senaste röster inom feminism, så höll denna begåvade 24-åriga kvinna ett rörande tal framför FN och lanserade ett nytt initiativ för jämställdhet. Förutom att introducera kampanjen #HeForShe, så har hon startat sin egen feministiska bokklubb och massor med diskussioner kring feminism i dagens samhälle.

Bildkälla: Flickr

14429639985_b8d8a79a0d_o

21. ZARA LARSSON

Den 18-åriga svenska sångerskan har hyllats för att vara ett ”feministiskt geni” i media. Det går inte att sopa under mattan att hon har haft  en stor roll i den nya svenska generationens syn på feminism. Hon tar till kamp som ingen annan tjej i hennes ålder och vägrar låta näthotet tysta henne!

By Frankie Fouganthin (Own work) via Wikimedia Commons

Dela gärna detta vidare för att hylla starka kvinnor runt om i världen!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna