22-åriga Roxana tiggde utanför Coop. Nu har butiken gett henne praktikplats.

För ett år sedan satt Roxana Lordache, 22 år, från Rumänien och tiggde utanför Coop i Höllviken i sydvästra Skåne. Inte längre. Nu har hon fått en praktikplats – inne i butiken. Och framtiden ser ljus ut för henne. – Hon är speciell den här tjejen. Hon är jätteduktig på engelska och har fått många hjärtan att smälta, säger butikschefen Birgitta Perlman till Sydsvenskan.se.  

Först dök Roxana Lordache upp utanför butiken för två år sedan. Då satt hon och tiggde pengar med en pappersmugg i handen, skriver Aftonbladet.se.

Helst ville hon ha ett arbete men det var ingen som kunde ge henne det.

– Hon var en av de första som kom och började sitta här utanför. Som butikschef försöker man ju vara neutral, men det var svårt. Ibland gick vi ut med en kopp kaffe, kanske ett paraply om det regnade. När det var dåligt väder fick hon sitta inne i butiken ibland. säger Birgitta Perlman till Sydsvenskan.se.

Ett tag försvann Roxana från Höllviken – men så var hon tillbaka i höstas igen. Då fick hon tips om att gå till arbetsförmedlingen och söka en praktikplats därigenom. Hon skrev sig på arbetsförmedlingen i Trelleborg. Och det gav resultat.

Nu har Roxana beviljats en praktikplats på tre månader – inne i den Coopbutik hon brukade tigga utanför. Den 1 februari gjorde hon sin första dag.

– Många kunder känner igen mig från när jag tiggde. De hälsar, gratulerar mig och önskar lycka till. Det känns bra. Jag har fått tillbaka min självkänsla. Jag mådde väldigt dåligt av att tigga, säger hon till Aftonbladet.se.

Och butiken är nöjd med henne. De säger att hon pratar bra engelska och nu lär hon sig svenska. Hon har också möjlighet att få sommarjobb i butiken.

– Roxana gör ett bra jobb här. Vi är väldigt nöjda med henne, säger säljchefen Per Törnblad till Aftonbladet.se.

Men folk har varit kritiska. De tycker att butiken ska ge svenska ungdomar chansen i stället för en rumänsk kvinna.

– En del hävdar att vi borde ge svenska ungdomar chansen. Det gör vi också. Vi har anställt fem personer som tidigare var praktikanter här, säger säljchefen Per Törnblad till Aftonbladet.se.

Han tycker inte att man ska göra skillnad på människor och människor. Det tycker inte vi heller. Dela gärna vidare om du håller med.

”Jag har fått tillbaka min självkänsla. Jag mådde väldigt dåligt av att tigga”.

Posted by Vi hjälper on Monday, February 22, 2016

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna