Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

27-åringen hyllas som bäst i landet på sitt yrke – nu ska han utvisas

Tayyab Shabab, 27, är en av de bästa på sitt yrke i Sverige. Han har hög utbildning, fast jobb och bostad i Stockholm. Trots det vill Migrationsverket nu utvisa honom till Pakistan – på grund av en miss hos hans förra arbetsgivare.

Tayyab har bott i Sverige sedan 2013 och jobbar idag som utvecklare hos företaget Dynamo i Stockholm. Hans arbetsgivare rankar honom som en av de bästa av sitt slag, och Tayyab spelar en viktig roll på arbetsplatsen.

– Han jobbar nu med att utveckla komplexa system för att börsen ska fungera i realtid. Han besitter en nästintill unik kompetens med det han kan, säger Mathias Plank, grundare och vd på Dynamo till Expressen.

Men trots det tvingas nu Tayyab och hans fru att lämna landet och återvända till Pakistan. Han har 4 veckor på sig.

– Det känns så konstigt för mig, och jag blir så besviken. Jag känner stor oro och ängslan. Jag har ett bra jobb här, ett permanent jobb, och en lägenhet, och jag förväntade mig inte det här alls, säger Tayyab.

Han kom hit som student i slutet av augusti 2013 och läste mastersprogrammet i datavetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö.

Anledningen till utvisningen är att hans förra arbetsgivare inte tecknade en pensionsförsäkring till honom. Något dom delvis beror på att Migrationsverket var långsamma med att ge honom ett personnummer, menar Mathias Plank.

Den uteblivna pensionsförsäkringen kompenserades senare med högre lön, men inte tillräckligt för att motsvara en kollektivavtalsenlig tjänstepensionsförsäkring, menar Migrationsverket.

På grund av detta har de nu beslutat att utvisa Tayyab.

Men han tänker inte ge sig utan kamp. Mathias Plank och hans företag har kopplat in jurister i ett försök att överklaga Migrationsverkets beslut.

– Vi är livrädda för att tappa honom. Det vill vi inte, varken på det personliga planet eller som företag, säger Mathias Plank.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna