7 fördomsfulla frågor och påståenden homosexuella tvingas höra.

Alla människor är lika värda och alla ska ha samma förutsättningar – oavsett etnicitet, sexuell läggning, kön och religion. Men tyvärr utsätts många människor för hatbrott på grund av sin sexualitet eller etnicitet. Det är viktigt att uppmärksamma dessa problem, och i dag den 17 maj är det den internationella dagen mot homofobi. Syftet med dagen är att ”öka medvetenheten om hur viktigt det är att inte homosexuella, bisexuella och transpersoner runt om i världen utsätts för diskriminering”, skriver Europaparlamentet. Trots att medvetenheten har blivit bättre i Sverige finns det fortfarande många som har fördomar. Aftonbladet.se har pratat med Emelie Jönsson, utbildningsutvecklare på RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter), som berättar om fördomsfulla frågor och påståenden homosexuella är trötta på att höra.

Här är 7 fördomsfulla saker många homosexuella får höra – både från vänner och från främlingar. Emelie Jönsson berättar för Aftonbladet.se varför de är så opassande.

1. När blev du homosexuell?

Denna fråga utgår från att heterosexualitet är norm, att alla föds heterosexuella och att homo- eller bisexuell är något man ”blir”. Så är det inte.

2. Vem är mannen och vem är kvinnan av er?

Även denna fråga utgår från att heterosexualitet är norm, att det ska finnas en man och en kvinna i ett förhållande – med olika roller. ”Det bygger också på att man accepterar den samkönade relationen bara om den efterliknar den heterosexuella mallen”, säger Emelie Jönsson till Aftonbladet.se.

3. Det är bara en fas.

Samma sak här: alla människor är egentligen heterosexuella. Men de kanske vill experimentera lite med homosexualitet. ”Förminskande eftersom det innebär att man tolererar homosexualitet som ett experiment men att tanken därefter är att man ska återgå till att ha ett ”normalt” liv”, säger Emelie Jönsson till Aftonbladet.se.

12421641-two-brides-getting-married-exchange-rings


Bildkälla: Mostphotos

4. Jag har ingenting emot homosexuella, så länge de inte raggar på mig.

Detta påstående utgår från en stereotyp eller fördom om att alla homosexuella personer blir attraherade av alla personer av samma kön – trots att många aldrig skulle tro att en heterosexuell attraheras av ALLA av motsatt kön.

5. Har du aldrig haft sex med någon av motsatt kön?

För det första är det en oerhört privat fråga, och för det andra indikerar frågan att den homosexuella personen inte kan vara säker på sin sexualitet om inte han eller hon testat ”det vanliga” först. ”Men ingen skulle ifrågasätta en man som är kär i en kvinna hur han kan veta det om han inte legat med en annan man först”, säger Emelie Jönsson till Aftonbladet.se.

6. Jag trodde aldrig att du var homosexuell!

Det kanske inte är illa menat, men konstaterandet innebär att det är något positivt att framstå som heterosexuell och inte homosexuell. Dessutom är det oerhört fördomsfullt eftersom det innebär att man tror att homosexuella ser ut på ett särskilt sätt. Det finns många stereotyper om hur den typiska homosexuella mannen eller kvinnan ”ska” se ut.

13129646-regnbagsflagga


Bildkälla: Mostphotos

7. Jag har alltid velat ha en homosexuell kompis.

Vad är man för kompis om man väljer vänner efter deras sexualitet och inte efter deras andra kvaliteter? Emelie Jönsson säger till Aftonbladet.se att detta handlar om att homosexuella ska ”vara ett exotiskt inslag i en heterosexuell persons liv” – och att det bygger på stereotyper om att homosexuella är på ett visst sätt.

Alla ska kunna leva sina liv utan att behöva stå ut med fördomsfulla frågor och påståenden. De flesta är öppna och inkluderande och bryr sig inte om andra människors sexualitet – medan andra tyvärr fortfarande bär på fördomar. Dela gärna detta vidare för att öka medvetenheten. Tillsammans kan vi uppnå en jämlik värld!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna