7 saker som alla med en allergi hatar att höra.

Allergi har blivit en av våra vanligaste folksjukdomar. Cirka 15-20 procent av Sveriges befolkning har allergi, ändå är det många som har väldigt dålig koll. Jag har levt med allergi sedan jag föddes, varit allergisk mot nötter, katt och hund men framför allt mot ägg. Jag har många vänner som är allergiska eller intoleranta mot laktos, gluten, nötter med mera och nästan alla upplever samma sak – man tar inte det på allvar och väldigt få har bra koll, inte minst i restaurangbranschen. Här är 7 saker som allergiker ofta får höra. Uppdatering: Vi vill förtydliga att intolerans och allergi inte är samma sak. Syftet med artikeln är att belysa de frustrerande kommentarer som möter person som är allergiska eller intoleranta mot olika typer av livsmedel.  

1. ”Du kan väl bara ta en tablett!?”

Nej, jag kan inte bara ta en tablett, min kropp fungerar inte så. Visst, jag vet att det kan funka för en del som är lite känsliga men inte om man har en kraftig allergi. Vissa kan till och med drabbas av allergisk chock, även kallad för anafylaxi eller anafylaktisk chock, vilket kan vara livshotande.

2. ”Men herregud, det måste vara jättejobbigt! Det är ju ägg i allt!”

Det är standardkommentaren när man berätta att man är allergisk, oavsett mot vad. Många har okunskap om vad maten de äter faktiskt innehåller, även restaurangpersonal som man förväntar sig ska ha koll.

3. ”Självklart innehåller såsen gluten.”

Det är bra med raka besked men det syns tydligt när personen inte har koll och i stället bara tycker att det är krångligt och jobbigt att kolla upp vad maten faktiskt innehåller. Allergiker blir ofta åsidosatta och för nöja sig med det enkla.

4. ”Ägg? Är det laktos?”

Nej, ägg är ägg och det är varken gluten eller laktos. Detta får jag höra förvånansvärt ofta när jag går ut och äter, av människor som jobbar med mat dagarna i ända. Okunskap som sagt. Senast igår fick min vän som är glutenallergiker svaret ”självklart kan du äta detta, det är ingen laktos i”.

5. ”Du kan väl testa lite?”

Otroligt nog får jag ofta den kommentaren ”testa om du tål”. Att be till exempel en nötallergiker att testa om det är nötter i är nog det dummaste man kan göra, det är rent av livsfarligt.

6. ”Ja, men degen innehåller endast ett ägg, det kan du väl äta?”

Nej, riktigt överkänsliga personer kan inte ens äta en kaka om den har legat bredvid en kaka som innehåller till exempel ägg. En smula kan räcka för att slå ut kroppen helt.

7. ”Kan inte nötallergikerna ta ett eget flygplan.”

Allergin kan även vara luftburet och många klarar inte av att sitta på samma flyg med någon som öppnar en påse nötter. Som tur är har flygpersonalen stor respekt för detta men inte resenärerna. Då kan kommentarer som ”Ta ett eget plan” eller ”stanna hemma” komma.

Dela gärna detta inlägg om du också tycker att man ska ta allergier på större allvar.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna