9 löjliga saker som kvinnor en gång i tiden var förbjudna att göra.

Det är löjligt, frustrerande och tragiskt när man tänker på det. Hur kvinnor genom tiderna har diskriminerats och behandlats som dummare, svagare och mindre värda. När det kommer till Sverige har vi kommit en bra bit på vägen i jämställdhetsarbetet, men på andra håll i världen har de fortfarande lägre status och omfattas av andra lagar och regler än män. En gång i tiden sägs det också ha funnits en guide till hur hemmafruar i USA skulle behandla sina män på 50-talet. De förväntades ha maten redo, hemmet städat, låta mannen prata och veta sin plats. Det har diskuterats om guiden verkligen var på riktigt, men den visar ändå ändå hur man en gång såg på kvinnans roll i samhället. Nedan följer en lista på 9 löjliga saker som en gång var förbjudna för kvinnor – som också visar hur långt vi nu har kommit i utvecklingen mot och strävan efter ett jämställt samhälle.

1. Skaffa kreditkort

På 60-talet var många kvinnor i USA tvungna att vara gifta för att kunna skaffa kreditkort – bankerna kunde vägra ge detta till singelkvinnor. Och var kvinnorna gifta skulle helst även mannen skriva under. Först 1974 blev det olagligt att vägra kvinnor kreditkort baserat på civilstånd.

2. Sitta med i juryn under en rättegång

Förr tillät många stater i USA enbart män i juryn. Kvinnor ansågs vara för ömtåliga och veka för att kunna hantera alla detaljer om brottet, och för känslomässiga och sympatiska för att hålla sig objektiva. Dessutom var de ju, ve och fasa, i så fall tvungna att lämna sin plats i hemmet. Först 1975 bestämdes det att kvinnor inte avsiktligen fick exkluderas från juryer.

Charles_Dana_Gibson_(1902)_Studies_in_expression._When_women_are_jurors_(compressed)


Bildkälla

3. Äta p-piller

När p-piller godkändes i USA 1957 var det främst till för ”svåra menssmärtor”. 1960 godkändes p-piller som just preventivmedel, men många stater förbjöd det eller skrev bara ut det till gifta kvinnor. Många tyckte att det var omoraliskt och förespråkade prostitution. Samtidigt förbjöd många stater abort.

4. Ha rimliga och bekväma badkläder

På 1920-talet hade lokala myndigheter i USA regler för hur kort en baddräkt fick vara. Vakter patrullerade stränder och mätte kvinnors badkläder: hade de vågat sig ute med något som slutade ovanför knäna greps de.

Col._Sherrell,_Washington_bathing_beach


Bildkälla

5. Arbeta under graviditeten

Fram till 1978 var det lagligt för en arbetsgivare i USA att sparka en kvinna om hon var gravid. Så många som 40 procent av arbetsgivarna tog tillfället i akt att göra sig av med kvinnor när de blivit gravida. Dessutom tjänade kvinnor betydligt mindre än männen. 59 cent för varje dollar en man drog in i början på 60-talet.

6. Delta i exempelvis Boston marathon

Den här bilden från 1967 är ikonisk. Kvinnor var inte officiellt tillåtna att springa Boston marathon förrän 1972, men här har Kathrine Switzer registrerat sig med det anonyma namnet ”K.V. Switzer”. De ansvariga trodde hon var en man och när hon sen dök upp och visade sig vara kvinna blev folk chockade.

kcFuP


Bildkälla

7. Röka på allmän plats

1908 antogs en lag i New York City som förbjöd kvinnor att röka på allmän plats, som hotell, barer och restauranger. Männen däremot var det fritt fram för. Lagen upphävdes 1927.

8. Vara astronaut

När en kvinna ansökte om att få bli astronaut hos NASA svarade myndigheten: ”Vi har inget existerande program för kvinnliga astronauter och det är inte heller något vi överväger att skaffa”. Först 1979 valde NASA även kvinnor som astronautkandidater.

Neil_Armstrong_On_The_Moon_-_GPN-2000-001209


Bildkälla

9. Se på OS

I antikens Grekland kunde kvinnor straffas med döden om de besökte ett olympiskt spel. Men denna diskriminering stannade inte i antiken. 1930 förbjöd den brittiska militären kvinnor att besöka olympiska boxningsmatcher – till och med om det var deras make som tävlade. Dessutom dröjde det till 2012 innan kvinnliga boxare fick tävla i OS.

Källa/Inspiration: All Day, MS Magazine och CNN.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna